Támogatókra van szükség a jégesőelhárítás fenntartásához

2017. február 16. 10:34 Mauthner Ilona (ilona.mauthner@partner.mediaworks.hu)
Tolna megye | Huszonhetedik szezonja előtt áll az idén a Nefela Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés. Minden eddiginél nehezebb esztendőre készülnek, ugyanis jelentősen növelni kellene a tagjaik számát, hogy a működésüket biztosítani tudják.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az elmúlt évben a meleg, csapadékos időjárásnak köszönhetően nagyon sok beavatkozást kellett végrehajtania az egyesülésnek, mondta Huszár István igazgató. A generátorok átlagosan 252 órát üzemeltek, a 2015-ös évhez viszonyítva 100 órával többet az átlagosnál. A biztosító társaságok adatai alapján a védett területen minimális károk alakultak ki. Nem úgy, mint az ország nyugati és keleti felén, ahol a jégeső hatalmas károkat okozott. Huszonkilenc év káreseményeit összehasonlítva a talajgenerátoros jégesőelhárítás működésének huszonhat évével, megállapítható, hogy az egyesülés tevékenységének köszönhetően 74 százalékkal csökkentek a károk. Baranya megyében csak a mezőgazdaság területén ez 2,3 milliárd forint megtakarítást jelent. Tolna megyében pedig a múlt évben a növénytermesztési kultúrának mindösszesen 0,08 százaléka semmisült meg jégverés miatt.

Huszár István elmondta, 2016-ban a közel ezer tag,+ és hasonló nagyságrendű támogatóik befizetése és az állami támogatás ellenére, a bevételeikből nem tudták finanszírozni a kiadásainkat, de tevékenységünket el tudták látni.

Tolna megyében harminchét talajgenerátor működik, közülük az egyik Szekszárdon, az üzemeltető sms-ben kap üzenetet, mikor kell bekapcsolnia, ez akár éjszaka is lehet (Fotó: M. D., archív felvétel) Tolna megyében harminchét talajgenerátor működik, közülük az egyik Szekszárdon, az üzemeltető sms-ben kap üzenetet, mikor kell bekapcsolnia, ez akár éjszaka is lehet (Fotó: M. D., archív felvétel)

Tagokat toboroz az egyesülés

Jelenleg folyamatban van a generátorok javítása, karbantartása és felkészítése a szezonra. Felmérték, hogy mely településeken kell új generátorkezelőket kiválasztani. Március közepétől elkezdődik a generátorok kitelepítése, a kezelők oktatása annak érdekében, hogy a jégesőelhárítási rendszer május 1-től üzemképes legyen. Április elejétől beüzemelésre kerülnek a meteorológiai műszerek, a radar és az informatikai rendszerük. Tagjaiknak és támogatóiknak március 15-től biztosítják a területükre jellemző meteorológiai előrejelzést. A működésük érdekében elkezdődött a tevékenység finanszírozásának megteremtése.

A kamara megszervezi

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felvállalta, hogy megszervezi és létrehozza az országos talajgenerátoros jégesőelhárítási rendszert. A Nefela Egyesülés a szakmai tapasztalatait felhasználva megtervezte az országos talajgenerátoros rendszer személyi, tárgyi feltételeit a beruházás és fenntartás várható költségeit. A NAK jelenleg a megvalósítási tanulmányokat készíti a projekt kivitelezéséhez. Amennyiben a rendszer kiépül, akkor elmondhatjuk, hogy Európában, Magyarország az egyetlen ország ahol a teljes területén működik jégkárcsökkentő rendszer, amelynek fenntartását majd a kárenyhítési alap biztosítja.

– A tagjainkon kívül feltétlenül számítunk az önkormányzatok támogató hozzájárulására is, hiszen a jégesőelhárítás nem csak a mezőgazdásági ágazatban érintett földek felett fejti ki kedvező hatását, hanem az összes szabadban tárolt vagyontárgyban is, például az épületekben, autókban, hobbikertekben. Sőt a tagi körön kívül eső földművelőkre, hegyközségekre, szőlősgazdákra és biztosítótársaságokra, hogy a 26 éve folytatott jégkárcsökkentést továbbra is tudjuk biztosítani a térségnek –mondta Huszár István.

Az agrárkamara segít abban, hogy a tagi körön kívüli mezőgazdasági termelőket meggyőzzék a jégesőelhárítás további működésének érdekében történő támogatásra. Ez Tolna megyében közel háromezer termelőt jelent, akinek a hozzájárulására feltétlenül számítanak.

Jövőre nem lesznek egyedül

Remélhetőleg 2018-ban már nem leszünk egyedüliek az országban akik hatékony jégesőelhárítási tevékenységet folytatnak, mondta Huszár István. Évek óta hirdetjük és munkánkkal alátámasztjuk, hogy az aszály után a második legjelentősebb elemi káresemény a jégkár, mely ellen hatékonyan lehet védekezni, tette hozzá. Úgy tűnik a döntéshozók felismerték a jégesőelhárítás működésében rejlő lehetőségeket. Lehetővé tették, hogy a 2014-2020-ig tartó uniós ciklusban és a hazai vidékfejlesztési programban rendelkezésre álljon az az 1,8 milliárd forintos keretösszeg, melyből a meglevő rendszer mellett az egész országot lefedő „védőháló” kialakulhat.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Támogatókra van szükség a jégesőelhárítás fenntartásához

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Száz tonna paradicsomot dobáltak szét egy epikus csatában (videó)

A fesztivált minden évben megrendezik a chilei Quillonban.

Izland elnöke nagyon szívesen betiltaná az ananászos pizzát

Ha lenne rá lehetősége. De szerencsére (?) nincs.

18+: Oda-vissza is nézhető ez a brutális klip

A Leningrad nevű orosz banda igazán kitett magáért.

MLSZ: három hónapos eltiltás orrtörésért – videó

MLSZ: három hónapos eltiltás orrtörésért – videó

Diarra nem játszhat a Fradi ellen, Torghellének is két mérkőzést kell kihagynia.

F1: menő darázs – ilyen lett a 2017-es Renault! – képek

A cél, hogy Hülkenberg és Palmer 2017-ben dobogós helyeket szerezzen.

Női kézi: mindkét Hammerseng-Edin befejezi a szezon végén

A Larvik két meghatározó játékosa is visszavonul az idény befejeztével.

Anglia: befejezi a Sutton United pitét evő kapusa

Anglia: befejezi a Sutton United pitét evő kapusa

Vizsgálat indult ellene az Arsenal elleni FA-kupa-mérkőzés után, az evés miatt kell búcsúznia.

FTC: hazája éllovasához igazol Doll alapembere – sajtóhír

Értesüléseink szerint már korábban is érdeklődtek a játékos iránt, aki ingyen távozhat.

MLSZ: Doll ügyében hatályon kívül helyezték az elsőfokú határozatot

A fellebbviteli bizottság eljárási hibákra hivatkozva új eljárást rendelt el.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér