Történelmi sikert ért el a Garay gimnázium diákja

2017. április 20. 13:03 , Legutóbb frissítve: 2017. április 20. 13:30 Szeri Árpád (arpad.szeri@mediaworks.hu)
Szekszárd | Újabb párját ritkító fegyverténnyel büszkélkedhet a szekszárdi Garay János Gimnázium: a 11. B osztályos Tóth Csongor Murád az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) első helyezést ért el történelem tantárgyból. A diákot osztályfőnöke, Nagy László tanár úr készítette fel a több fordulóból álló megmérettetésre.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ami azt illeti, már két éve, a gólyatáborban is éreztem, hogy itt valami érik – mondta Nagy László. – Ekkor és itt, paprikás krumpli főzés közben beszélgettem először Csongorral „szakmai kérdésekről”: azonnal nyugtáztam, hogy a történelem iránt milyen csillapíthatatlan az érdeklődése. Sőt, esetében nemcsak erről van szó. Hiszen hihetetlen memóriával és zavarba ejtően széles tárgyi tudással is rendelkezik. Nemcsak hosszú távra jegyzi meg a tényeket, de azok között egyből képes kapcsolatot is teremteni.

Nagy László és Tóth Csongor Murád. Olthatatlan tudásvágy (Fotó: Makovics Kornél) Nagy László és Tóth Csongor Murád. Olthatatlan tudásvágy (Fotó: Makovics Kornél)

Ilyen, mondhatni ideális személyi feltétel mellett a versenyre készülve a tanár feladata nem az, hogy még több tudást csepegtessen diákja fejébe. Nagy László arra törekedett, hogy a félelmetes ismeretanyaggal bíró Csongort megóvja a csapongás csábításától és megtartsa azon a szakmai mezsgyén, mely a célba vezet. A stratégia maradéktalanul bevált.

Nem úgy kezdtem el a versenysorozatot, hogy én itt csakis első lehetek: de azért bíztam egy jó helyezésben – vette át a szót Tóth Csongor Murád. – Azután amikor a második fordulóban is nagyon magas pontszámot értem el, akkor már megszólalt bennem egy belső hang: de jó lenne nyerni! Így jutottam el harmincad magammal a szóbeli döntőig, ahol egy számomra kedvező tételt húztam. II. Józsefről és felvilágosult abszolutizmusáról kellett előadást tartanom. Tetszett a zsűrinek.

Tegyük hozzá, az összes többinél jobban, ezt bizonyítja a bajnoki cím. Ami Csongor kedvenc történelmi korszakait illeti: a listát nem a XVIII. század vége – II. József uralkodási ideje – vezeti, hanem az ókor, azon belül is a római császárok időszaka. De hasonlóan megragadja képzeletét a középkor kései szakasza, a XIX. század a maga gyarmatosításaival, avagy a XX. század. Nem véletlenül, tette hozzá az előbbiekhez a felkészítő tanár: Csongor az összes többi tételt is képes lett volna magas szinten kibontani. Mindezt tetézi a tanuló harminc oldalas pályamunkája, mely Mária Terézia jobbágyrendeletéről, annak Tolna megyei vonatkozásairól szól.

A matekon még dolgozik

Tóth Csongor Murád 2000. január 27-én született Szekszárdon. Tolnán lakik, onnan jár be a megyeszékhelyre. Osztályfőnöke jellemzése szerint a közösség egyik lelkes, segítőkész személyisége. Könnyen teremt kapcsolatot, jó a humorérzéke. Hobbija a történelem, de emellett szeret kerékpározni, avagy az interneten barangolni. Két éve birtokosa lett a Tolna Megye Talentuma címnek, miután 4. helyezést ért el a Savaria történelemversenyen. Kitűnő tanuló, jóllehet – tette hozzá az érintett – a matematikán azért még dolgozni kell egy kicsit.

Vajon miképpen zajlik a diák felelése a gimnáziumi történelemórán? Nagy László biztosított arról, hogy pont ugyanúgy, ahogyan azt Karinthy Frigyes megírta A jó tanuló felel című karcolatában. „Félszavakban beszélnek egymással, értik egymást, lassanként intim dialógus alakul ki tanár és a jó tanuló közt: mi már nem is értjük, ez az ő kettejük dolga, két rokonlélek (...) Egy mondat közepén eszmél rá a tanár, hogy miért is beszélgetnek ők, hogy ez felelés, az előmenetel megítélése. A jó tanulónak be se kell fejezni ezt a mondatot.”

Ám a bomba ezek után robbant igazán: Csongor ugyanis kijelentette, hogy nem történelemtanárként képzeli el jövőjét. Politikai elemző, gazdasági elemző – ez lenne az irány érettségi után. A történelem ismeretére viszont ezeken a területeken is szükség van. Úgyhogy biztosak lehetünk benne: az országos bajnok garaysta életének további időszakában sem fog elszakadni legkedvesebb tantárgyától.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Történelmi sikert ért el a Garay gimnázium diákja

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kolosszális összegért kelt el a Titanic stewardessének bundája

A földig érő kabátot Mabel Bennett akkor kapta magára, amikor a mentőcsónakhoz igyekezett.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

„Lionel Messi mindig döntő faktor, még akkor is, ha épp otthon vacsorázik.”

NB I: látványos Haladás-gólok; távoli újpesti találatok – 28. forduló, videók

A születésnapos Gera Zoltán triplázott • Ugrai Roland szabadrúgásgólja három pontot ért.

Honvéd: távozó kapitány, Storck ajánlása, Rossi és a piszkos anyagiak

George F. Hemingway: A futballpálya nem opera, hadd kiabáljon a szurkoló, amit akar.

NB II: Felcsúton sikeres volt, Csákvárról távoznia kell Vinczének

Edzőváltás! A télen érkező Vincze István helyét Toldi Gábor pályaedző veszi át.

MU: Én döntöm el, mikor van vége, a feladás nem opció – Ibra

„Eddig is egy lábbal játszottam” – a svéd klasszis csattanós választ adott a kételkedőknek.

Vezetett, majd egyenlített a Real, de Messi 500. Barca-gólja döntött

A katalánok nyerték a roppant színvonalas és fordulatos el Clásicót, és a tabella élére ugrottak.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér