A repülő gyermek ott lehet a kerekek alatt

2017. február 16. 11:12 , Legutóbb frissítve: 2017. február 16. 11:31 Szeri Árpád (arpad.szeri@mediaworks.hu)
Szekszárd | Premiernek tapsolt a közönség a Német Színházban. A szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn egy kortárs német író szerzeményét vitte színre. A különös és különleges darab tavaszig látható és nemcsak a németül beszélők érthetik.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Zakariás Máté, Frank Ildikó, Janice Rudelsberger, Melissa Hermann, Tom Pilath és Kecskés Alexisz (Fotó: Romulus Boicu) Zakariás Máté, Frank Ildikó, Janice Rudelsberger, Melissa Hermann, Tom Pilath és Kecskés Alexisz (Fotó: Romulus Boicu)

November, Márton nap, gyermek-istentisztelet. A szülők látszólag elérzékenyülve hallgatják csemetéik énekét, ám közben – titokban – erotikus kalandok tervezésével és kivitelezésével foglalkoznak. A lámpás felvonulás fölött már az elejétől fogva sötét fellegek tornyosulnak. Egy fekete autó hajt át a városon. Az apa csak egy kis nyomást érzékel a kerekek alatt. Alig érzékelhető. Volt ott valami? Talán... egy repülő gyermek?

Mint a fentiekből kitűnik, a Deutsche Bühne Ungarn ez alkalommal is színházművészeti csemegével kényezteti el a közönséget. A szerző, Roland Schimmelpfennig nemcsak német nyelvterületen ismert: dolgozott már Törökországban és az Egyesült Államokban is, műveit pedig Európa számos városában mutatták már be. A repülő gyermek – Das fliegende Kind – költői requiem, melyben a nagyváros a maga modern járműveivel, tévétornyaival és világító reklámjaival sötét és komor hatalomnak tűnik. Még a gyermekdalok és a felvonulások is szellemszerűek. A keserű végpoén pillanataiban mintha valaki meghúzná a lélekharangot. A komor kongás még sokáig visszhangzik fejünkben...

Akár egy klasszikus görög sorstragédia

– A Repülő gyermek a cím sugallata ellenére egyáltalán nem gyermekdarab – mondta el Frank Ildikó, a DBU igazgatója, aki egyébként maga is szerepel az előadásban. – Éppenséggel a klasszikus görög tragédiákra hasonlít, nemcsak tartalmában, de formanyelvében is. A szerző, Roland Schimmelpfennig a kortárs német dráma egyik legismertebb képviselője. A kisebb színházak kiváltképp előnyben részesítik személyét, miután sok olyan műve van, ami mindössze néhány szereplős. Rendezőnek Szabó K. Istvánt kértük fel: erdélyi származású, régóta Magyarországon él, 2011-ben Szekszárdon, a DBU-ban vitte színre a Nő a múltból – Frau von Früher – című Schimmelpfennig művet. Az előadás komoly sikert aratott, a Vidéki Színházak Országos Találkozóján színházunk művésze, Lena Stamm vehette át a legjobb női mellékszereplő díját. A közelmúltban ismét egyeztettetünk Szabó K. Istvánnal, s úgy döntöttünk, hogy legyen ismét Schimmelpfennig, de egy új szerzeménnyel. Még annyit hadd tegyek hozzá az előbbiekhez, hogy díszlettervezőnk is határon túli: Romulus Boicu a román fővárosban, Bukarestben képzőművész, Szabó K. István már korábban is dolgozott vele.

Örömmel fogadta az újabb felkérést
– Roland Schimmelpfennig, a kortárs német drámairodalom meghatározó egyénisége, számomra is inspiráló hatással bíró színházi alkotó – nyilatkozott lapunknak Szabó K. István. – Ha csak szekszárdi vonatkozását tekintjük a „találkozásunknak”, a 2011-ben bemutatott Nő a múltból című előadásra elfogultsággal gondolok vissza; kis létszámú, de nagy ambíciókat tápláló társulattal dolgozhattam együtt. Frank Ildikó igazgató újabb felkérését örömmel fogadtam, és néhány darabjavaslat megbeszélése után, a közös nevezőt ismét egy Schimmelpfennig mű jelentette, ezúttal a szerző legújabb drámája.
A repülő gyermek tavaszig biztosan a Deutsche Bühne Ungarn repertoárján marad, s a kivetítőn látható magyar feliratozásnak köszönhetően azok is elmerülhetnek benne, akik esetleg nem értenek németül.

Több szólam, mégis egy hangzás

Tartalmát tekintve egyszerű, formai vonatkozásaiban annál összetettebb drámai műről van szó – érzékeltette a darab különlegességét a rendező. – A posztdramatikus színház stílusjegyeit követve, rendkívül izgalmas, rendhagyó formanyelvvel rendelkező mű mindannyiunk számára – színészeknek, látványtervezőnek, rendezőnek – kihívást jelentett: hiszen ez a többszólamú szerkezet, mégiscsak egy, határozott hangzásként kell érvényesüljön. Mondom, hangzásként, mert a kezdetektől fogva, akár egy zenei műre, úgy tekintettem erre a drámai anyagra, és munkánk során is ebben a rendszerben építkeztünk. A különleges narráció, az ok-okozati összefüggések kibogozása mellett, próbáltunk hangsúlyozottan odafigyelni a hangulatteremtésre, az érzelmi háttér kibontakoztatására is, reméljük, sikerrel.

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A repülő gyermek ott lehet a kerekek alatt

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Elhunyt Roger Moore

Elhunyt Roger Moore

89 éves volt.

Megtalálja, mi nem stimmel ezeken a képeken?

Kakukktojás galériánk következik.

Nagy taps fogadta Kristóf György első filmjét Cannes-ban

Az Out június 15-től látható a magyar mozikban.

Látott már kertészkedő kismacit? (videó)

Mutatunk egyet Oroszországból.

Cannes is gyászol

Egy perces csenddel emlékeznek meg kedd délután a 70. cannes-i fesztiválon a manchesteri robbantás áldozataira, amelyben eddig 22-en vesztették életüket.

Akár 960 milliót is elkérhetnek Elvis Presley magángépéért

A piros repülőben piros bársonyülések és szőnyeg is van.

El: Mourinho szerint a futballpoéták nem nyernek semmit

El: Mourinho szerint a futballpoéták nem nyernek semmit

„A United immáron minden nagy trófeát bezsebelt, az El-aranyérem a kezdetektől fogva a szemünk előtt lebegett.”

Újpest: volt fradista is jöhet; Bardit elcserélhetik a Vidivel?

Majd' egy csapatnyi játékos a kiszemeltek között – nagy jövés-menés várható a nyáron.

Fiatalság, bolondság – a Manchester United nyerte az Európa-ligát!

A fiatalokkal teletűzdelt Ajaxnak nem volt esélye • Pogba és Mhitarjan gólja döntött.

Werder: Kleinheislerről tárgyalnak egy lengyel klubbal – sajtóhír

Werder: Kleinheislerről tárgyalnak egy lengyel klubbal – sajtóhír

A Nemzeti Sport Online értesülései szerint a Fradinál nem marasztalják a játékost.

Nyert otthon a Szeged, de ismét a Veszprém a bajnok

Sorozatban tizedszer, összességében 25. alkalommal lett aranyérmes a bakonyi gárda.

Férfi kézi NB I: Ezért mindig érdemes mezt húzni − Iváncsik

Szurkolóikkal együtt énekelték az Érik a szőlőt Szegeden a magyar bajnokságot megnyerő veszprémiek.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér