Ivánné Bányai Ilona elköszönt a kézisektől

2017. június 17. 16:07 Budavári Kata (kata.budavari@mediaworks.hu)
SZEKSZÁRD | Aki élete során többször is váltani kényszerül, jó esetben színes, mások számára is érdekes pályát jár be. Igaz ez Ivánné Bányai Ilona esetében, aki tanító, testnevelő, könyvtárvezető volt, és néhány napja még kézilabda utánpótlásedző. Most ismét vált.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ivánné Bányai Ilona, a gyerekeknek Ili néni, hétfőn délután adta volna le a melegítőjét. Tabajdi Ferenc, a Fekete Gólyák KC vezetőedzője viszont úgy vélte: ennyi év után az a minimum, hogy egy edző megtarthatja az említett ruhadarabot, másrészt arra kérte a szakembert, hogy segítse utódai munkáját. Így Ili nénitől nem kell elszakadniuk a gyerekeknek, illetve csak az U9-eseknek, ők ugyanis koruknál fogva mindenképpen új trénert kaptak volna.

Ivánné Bányai Ilona, miután néhány éve mint a megyei könyvtár gyermekkönyvtárának vezetője nyugdíjba ment, most úgy döntött, ideje az edzői sípját is a szögre akasztania. Az ok, mint mondja, eddig sem volt titok, családi jellegű és tulajdonképpen örömteli. – A fiam Németországban él a családjával. Két fiú unokám van, az egyik öt, a másik két és fél éves. Meghatározó időszak ez az életükben, amelyet nem szeretnék kihagyni. Most szükségük van rám, néhány év múlva már viszont nem biztos, hogy ez így lesz – véli Ili néni.

Az U9-es játékosok szombaton családi napon búcsúztatták el Ili nénit (Fotó: Makovics Kornél) Az U9-es játékosok szombaton családi napon búcsúztatták el Ili nénit (Fotó: Makovics Kornél)

Amikor viszont nem Németországban segít, nemcsak az U7-es, U8-as, U9-es edzéseket látogatja majd, de eljár azokra a kulturális eseményekre, amelyek eddig az állandó délutáni és esti elfoglaltságok miatt kimaradtak. Az egykori könyvtáros elmesélte, hogy miután nyugdíjba ment, még visszajárt a gyerekkönyvtárba foglalkozásokat tartani, és még ma is mindig megnézi, mik az újdonságok a gyermekirodalomban. Ezzel kapcsolatban egyébként állítja: a mai szülőknek nem lehet okuk panaszra, annyi a minden szempontból színvonalas könyv. A felnőtt olvasmányokat illetően pedig listája van, ezen azok a számára kötelező olvasnivalók szerepelnek, melyek az elmúlt években kimaradtak.

Érdekes egyébként annak a története, hogy miként is lett könyvtári dolgozó az egykori tanítóból.

– Azt mindig is tudtam, hogy tanító szeretnék lenni, éreztem, hogy az alsó tagozatosok azok, akikkel a legszívesebben foglalkozom. A kaposvári főiskola elvégzése után szülőfalumba, Mözsre kerültem dolgozni, de mert gyermekkoromtól huszonnyolc éves koromig kézilabdáztam, játékos-edző voltam, elvégeztem a testnevelés szakot Pécsett. Sajnos folyamatos felső légúti panaszaim támadtak, és az orvosok azt tanácsolták, hogy pihentessem a torkom és a hangszálaimat, így a testnevelés oktatása, egyáltalán a tanítás lehetetlenné vált. Más megoldást kellett keresnem, végül a szekszárdi gyermekkönyvtárba kerültem. A torkom rendbe jött, a munkát nagyon megszerettem, ráadásul a tanítás is megmaradt, hiszen éppen ekkoriban kezdtünk a könyvtárban a gyerekeknek foglalkozásokat tartani – meséli.

Az is kiderül: új világ nyílt meg előtte, hiszen írókkal, költőkkel találkozhatott. Közben újra elkezdett edzősködni, és több olyan játékosa volt, akik később serdülő válogatottban játszottak, felkerültek a boglári- vagy a dunaújvárosi kézilabda akadémiára.

Állítása szerint a mozgás a tanulásban is a játékos javára válik, a csapatsportokban pedig igen fontos a közösségformálás és az egyéniség fejlesztése is.

A Mözstől Szekszárdig vezető út

Ivánné Bányai Ilona Mözsön végezte általános iskolai tanulmányait, majd a tolnai gimnáziumban érettségizett. Ezt követően a kaposvári tanítóképző főiskolán szerzett diplomát, majd Pécsett testnevelő tanári végzettséget, később Szekszárdon elvégezte a könyvtár szakot. Tanított a mözsi és a tolnai általános iskolában, aztán a szekszárdi gyermekkönyvtárba került, amelynek később harminc éven át volt a vezetője. Kézilabdás pályafutása Mözsön indult, majd Kaposváron játszott, a Szekszárdi Bőrdíszmű NB I/B-s csapatához Ambrus Péter tanár úr hívta. Később ismét Mözsre vitte az útja, játékos-edző volt a csapatban, amelyet az NB II-ig vitt. Ili néni körülbelül húsz éve ismét edzősködni kezdett. Az UKSE-nél, majd a Fekete Gólyák utánpótlás edzőjeként Ivánné Bányai Ilona húsz évig dolgozott alsósokkal a Dienes-iskolában.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ivánné Bányai Ilona elköszönt a kézisektől

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

A magyar csapat Bietigheim-Bissingenben a csehekkel, az argentinokkal és a lengyelekkel játszik még.

Őrjítő reformok? Változások előtt a labdarúgás szabályai

Hatvanperces meccseket, gyorsabb játékot és fegyelmezettebb labdarúgókat akar látni a nemzetközi szabályalkotó testület.

Milan: 20 millió euróért érkezhet a „szabadrúgáskirály”?

A piros-feketék próbálják lejjebb tornázni a 30 milliós irányárat.

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

ÁTIGAZOLÁS FIGYELŐ. Nincs megállás a Fradinál és Felcsúton, belehúzott a Kövesd is!

DVSC: A mai futball mellett nincs nagy nyereség – a debreceni ikon a Loki Shopról

Hétszeres bajnok korábbi játékos vezeti a Debrecen ajándékboltját.

Dortmund: Barcelona helyett Angliába tart a szélső?

A francia internetes portál úgy tudja, a 20 éves labdarúgó már tárgyalásokat folytat a szigetországban.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér