Meglepő mütyür

2018.10.05. 18:03

1500 éves kardot talált egy lány egy svéd tóban

A mindössze nyolcéves Saga Vanecek a családjával pihent a svédországi Vidöstern tónál, amikor a vízben a keze váratlanul megakadt valamiben.

Forrás: Pixabay

A kislány játék közben talált rá a csaknem 1500 éves kardra. A BBC híre nyomán az Origo cikkében az áll, a szerencse mellett a tó alacsony vízállása is kellett ahhoz, hogy a pre-viking kori kard a felszínre kerüljön – magyarázták később a helyi múzeum szakemberei.

Fotó: Origo / JONKOPINGSLANSMUSEUM.SE

„Kint voltam a víznél, botokat és köveket dobáltam, hogy lássam, milyen messzire jutnak, aztán valamilyen furcsa botot találtam. Felvettem és vissza akartam dobni, de aztán láttam, hogy nyele van, kicsit hegyes a vége és mindenütt rozsdás”

- mondta Saga a TheLocal.se nevű hírportálnak.

A kislány először az apjának mutatta meg a tárgyat, amiről elsőre nem is tudták, mi, faágnak, botnak hitték, de később az apa egyik barátja közelebbről is megnézte a leletet, és rájött, hogy itt bizony egy relikviáról van szó.

A Jönköpingben lévő Läns Museum szerint a kard körülbelül 1500 éves lehet, becsléseik szerint az 5-6. századból származhat, a viking kor előtti időszakból. A muzeológusok szerint a kard a körülményekhez képest nagyon jó állapotban van. A lelet felkeltette a régészek és történészek érdeklődését.

„Mintegy 85 centiméter hosszú, fából és bőrből készült tokban került elő. Nagyon várjuk, hogy a restaurátorok elvégezzék munkájukat és a kard még több részletét megismerhessük”

- mondta Mikael Nordström, a múzeum munkatársa.

A szakértő elmondása szerint a Saga által talált kard előkerülése után heteken át tartó kutatásokat végeztek a területen, és más történelem előtti tárgyakat is találtak.

„Előkerült egy a kardhoz hasonló korból származó melltű, ami jelentheti azt – de nem tudjuk biztosra -, hogy ez egy áldozati hely lehetett”

- fejtette ki Nordström.

A kislány nem árulhatta el különleges felfedezését senkinek, a kutatók ugyanis attól tartottak, hogy ha nyilvánosságra kerül a történet, a területre érkező érdeklődők miatt értékes leletek és nyomok veszhetnek el. Saga csak a héten árulhatta el osztálytársainak, mi történt.

„Szerintem nekem nehezebb volt megtartani a titkot, mint neki. Menő, hogy egy múzeumban lesz, talán az lesz odaírva, hogy Saga kardja, és ott lesz évezredeken át”

- idézi a kislány apját a TheLocal.se.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Pixabay

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!