HR-tanácsadás

2019.01.12. 07:00

Rokont és ismerőst bíznak meg inkább a megyei cégvezetők

A tavalyi évben jellemzően az értékesítés, a logisztika és a gyártás területéről keresték a munkáltatók a legtöbb leendő alkalmazottat Tolna megyében, tudtuk meg a megyében is jelenlévő HR-cég munkatársától, Rigó Annamáriától, aki elmondta, nem volt könnyű dolguk, mert a munkavállalók profiljai gyakran nem felelnek meg a munkáltatók elvárásainak, csak kompromisszumok árán.

Brunner Mónika

Fotó: Shutterstock illusztráció

Tapasztalataik szerint tíz jelentkezőből, jó esetben, három-négy megfelelő az adott munkakör betöltésére. A pályázók maximum egyharmadát lehet állásinterjúra hívni, mivel gyakori, hogy az álláskereső munkavállalók válogatás nélkül jelentkeznek a meghirdetett pozíciókra, majd az interjúkon meg sem jelennek.

– Szekszárd tekintetében kisebb városról van szó, a munkaerő-keresési folyamatokat ezen jellemző is befolyásolja. Általános helyzet, hogy a kis- és középvállalkozásoknál a cégvezetők több más vezetői feladatkört és ügyintézői munkakört is betöltenek. A limitált létszámlehetőségek esetében, ha szükségük van például asszisztensre, akkor szólnak a feleségüknek, a rokonságuknak, az ismerőseiknek, és velük töltik be a megüresedett álláshelyeket.

Amikor a feladatok túlnőnek rajtuk, akkor fordulnak hozzánk, és kérnek tőlünk segítséget. Tolna megyében a cégvezetőknek hatékony szemléletre van szüksége. Előfordul, hogy a segítségünkkel kiderül, nem kell új alkalmazottat felvenniük, hanem a már bevált munkatársat kell elküldeniük tréningre, vagy egy új ösztönzési rendszert kell kialakítaniuk cégen belül – mondta lapunknak Rigó Annamária, aki kollégáival folyamatosan szemlézi a KSH adatait, és úgy látja, bérek tekintetében Tolna megye nincs drasztikusan elmaradva a fővárosi, vagy akár a győri bérektől. Mindez munkaerő-gazdálkodás tekintetében bizakodásra ad okot, bár a stratégiai HR-tanácsadásnak még nincs akkora kultúrája nálunk, mint például Pest megyében. Klasszikus „elcsábítós” fejvadászatra sincs egyelőre szükség.

Tanácsot adnak, tréninget szerveznek

A HR-tanácsadó cégeknél toborzásnak hívják, amikor meghirdetik az állást, majd szűrik a beérkező önéletrajzokat, interjúztatnak, idegen nyelvtudást és egyéb kompetenciákat tesztelnek, végül a legmegfelelőbb jelentkezőket kiajánlják, bemutatják a cégeknek. Ha az álláskereső rábukkan egy HR-közvetítő cég által meghirdetett állásra, tudnia kell, hogy nem érdemes őket kikerülnie, és a hirdető céghez közvetlenül beadni az önéletrajzát. A legtöbb esetben a cégek nem veszik figyelembe az így kapott álláskereső profilt, visszadobják, vagy elküldik a megbízott HR-tanácsadó cégnek, amely egyébként nem feltétlenül csak toborzással foglalkozik. Csapatépítők, vezetőképzések, céges elégedettségi méréseken át az úgynevezett üzleti coachingon keresztül ajánlják a legmegfelelőbb megoldásokat azoknak, akik felismerik, hogy folyamatosan fejleszteni szükséges a vállalkozásaikat. Elsődleges célja a tanácsadónak a megbízóik üzleti eredményeinek optimális elérését elősegíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában