Világbajnokság, nyolcaddöntő

2022.12.03. 14:00

Amerika megtörné „Európa-fóbiáját”, Hollandia folytatná jó sorozatát

Címkék#katari vb

Az A-csoportot veretlenül megnyerő Hollandia a B-jelű négyes második helyen továbbjutó Egyesült Államokkal kezdi meg a katari világbajnokság egyenes kieséses szakaszát.

B. S.

Christian Pulisic újra edzésben, várhatóan Hollandia ellen is bevethető lesz

Fotó: AFP

Hollandia–Egyesült Államok, 16 óra, tv: M4 Sport

A 2018-as tornáról lemaradó hollandok hét ponttal nyerték meg csoportjukat, miután Szenegált (2–0) és Katart (2–0) is „lenullázták”, míg Ecuadorral 1–1-es döntetlent értek el. Az eddig három vb-döntőn járt Oranje egyik kulcsfigurája Cody Gakpo, aki harmadik hollandként egymás követő három válogatott meccsen betalált, de az első, akinél mindegyik találat egyben vezető gól is volt. A tulipánosok jó formában vannak, hiszen Louis van Gaallal még veretlenek (13 győzelem 5 döntetlen), de – ha a büntetőpárbajt nem vesszük figyelembe – tíz vb-meccs óta nem kaptak ki (7 győzelem, 3 döntetlen). A legutóbbi öt nyolcaddöntőjét megnyerte a vb-n Hollandia, 2014-ben bronzéremig jutott.

Az Egyesült Államok személyében egy önbizalommal teli ellenfél vár a hollandokra, amire megvan az oka, hiszen a csoportkör során Wales-szel (1–1) és Angliával (0–0) döntetlent játszott, majd a továbbjutásról döntő mérkőzésen 1–0-ra verte Iránt. A győztes gólt szerző Christian Pulisic a hírek szerint felépült medencesérüléséből, így ott lehet a Khalifa Nemzetközi Stadion gyepén. A tengerentúliak célja, hogy 2002 után ismét nyolc közé jusson. A dél-koreai, japán közös rendezésű tornára a jelenlegi kapitány, Gregg Berhalter jól emlékezhet, hiszen a Mexikó ellen aratott 2–0-s sikerben még játékosként játszott szerepet. A negyeddöntőhöz egy sorozatnak meg kell szakadnia, ugyanis a legutóbbi 11 világbajnoki mérkőzésén az Egyesült Államok nem nyert európai ellenféllel szemben. Jó hír viszont, hogy legutóbbi 13 világbajnoki meccséből csak kettőn nem sikerült gólt szereznie.

A két csapat eddig öt felkészülési mérkőzést játszott egymással, az első négyet Hollandia nyerte, legutóbb, 2015-ben viszont az Egyesült Államok nyert 4–3-ra.

Várható kezdőcsapatok
Hollandia–Egyesült Államok
Doha, Khalifa Nemzetközi Stadion. Vezeti: Wilton Pereira Sampaio (brazil)
Hollandia: Noppert – Timber, van Dijk, Ake – Dumfries, de Roon, F. de Jong, Blind – Klaassen; Depay, Gakpo
Egyesült Államok: Turner – Dest, Carter-Vickers, Ream, A. Robinson – T. Adams, Musah, McKennie – Pulisic, Sargent, Weah

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!