Gasztronómia

2010.08.12. 00:00

Laskagomba: csoda a fatörzsön

Egyre népszerűbb a világban a laskagomba, hiszen íze intenzív, és nem is drága. Szinte minden erdőben megél, főleg kiszáradt fákon találkozhatunk vele.

Mindmegette.hu

Latin neve oldalra növő osztriga, pleurotus ostreatus. Az angolok osztriga gombának hívják (oyster mushroom), Kínában a neve lapos gomba. Nálunk a laska egy tésztaféle, egyes régiókban lepényszerű, lapos alakja miatt valószínűleg ezért kapta itthon a laskagomba nevet.

Fűz és bükkfákon él elsősorban, de megtaláljuk más erdei és kerti fákon is. Ma már nagyüzemekben termesztik, mivel famaradékon, fűrészporon is megél. Rendkívül gyorsan terem, naponta akár többször is szükséges lehet szedni.

Domború, szürke kalapos gombafajta, lemezei és tönkje fehér. Létezik barnás, szürkés, lilás is. Egyik fajtája olyan sárga, hogy messziről összetéveszthető a sárga rózsával. Lehet akár 20-30 cm nagyságú is. A legnagyobb, felső kalapok alatt több szintben helyezkednek el az alsó emeletek.

Hogyan készítsük elő a laskagombát? Mit készíthetünk belőle? Miért mondjuk, hogy egészséges? A részleteket cikkünkben találjátok >>>

 

Mindmegette.hu Édeskés ízű gombafajta -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!