Gasztronómia

2010.11.14. 00:00

Kardamom, a szív fűszere

Ha van a kamrában egy zacskó kardamommag, gyakorlatilag az idők végezetéig ízesíthetünk vele basmati rizst, tehetjük mézeskalácsba, vagy készíthetünk belőle isteni indiai szószokat.

Mindmegette.hu

A szív fűszere

Kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti, a szív fűszere. A latin nevén Elettaria kardamum nevű fűszernövényt mi csak kardamom, kardamon, kardamomi vagy kardamomum néven ismerjük. Illetve kevéssé ismerjük, inkább speciális ázsiai boltokban vagy bioboltokban lehet hozzájutni, pedig számtalan módon felhasználhatjuk.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Kardamom, pár szem a rizssel együtt főzve....mennyei
[/caption]

Hogy néz ki?

A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik. A 2-3 méter magasra megnövő növény világoszöld termésével ízesítünk. Ebben termésenként 15-20 darab kámforos, illóolajokban gazdag magot találunk. Kapható őrölt formában, illetve néha látni a tokból kibontott magok formájában árusított kardamomot is, de legjobb, ha az egyben maradt terméseket választjuk, így nem veszítik el a magok az aromájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!