Gazdaság

2010.03.30. 06:23

A bárányok Rómába mennek

Hétezer forinttal adnak kevesebbet most egy húszkilós bárányért a felvásárlók, mint karácsony előtt. Ráadásul április 1-jéig elektronikus chipet kell minden állat fülére elhelyezni, ami komoly kiadást jelent a juhászoknak.

Mauthner Ilona

Hol levette, hol magára öltötte a kabátját Tóth Béla juhász, a bátaszéki határban. Hiába sütött a nap, a böjti szelek gyakran lehűtötték a levegőt. A birkák éppen az őszi árpát legelték és látszott rajtuk, hogy élvezik a mozgást. Tóth Béla először arról beszélt, hogy a gazdálkodók egy része megengedi, sőt kéri, hogy a juhok rámenjenek a vetésre.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A bátaszéki Tóth Béla telepén idén több anyajuhnak is négyes ikrei ellettek, az állomány így jelentősen nőtt (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]
- Az állat lerág egy hajtást és nő helyette három, a rágástól jobban bokrosodik a vetés. Az állatok taposásától sem kell tartani, mert nem, hogy kárt nem okoznak a birkák, de még hasznosak is, visszanyomják a növényt a talajba. A trágyáról már nem is beszélve - mondta a juhász.
Húsvét előtt az értékesítés az állattartók legnagyobb gondja, régebben ez volt az év legfontosabb eseménye. Az uniós csatlakozás után azonban ez is megváltozott.

- Karácsony előtt egy 21 kilós bárányért 17 500 forintot adtak a felvásárlók, most, három hónappal később csak 11 200 forintra jön ki az átlag. Bárányonként 7000-8000 forinttal kevesebb a bevétel - mondta a diósberényi Czigler Károly.



Az idén várhatóan a szokásos 180-200 ezernél, mintegy 20 százalékkal kevesebb bárány kerül a külföldi piacokra Magyarországról húsvétkor - ezt már Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke állította. A szakember közölte: a csökkenés oka főként abban keresendő, hogy az idén korán van húsvét. Továbbá a kedvezőtlen időjárás miatt a takarmányhoz is nehezebben jutottak a tenyésztők.

A bárány ára jelentős mértékben, 22-25 százalékkal csökkent a karácsonyihoz képest. Az árcsökkenésben az is szerepet játszik, hogy erősödött a forint, az árfolyamveszteség eléri a 8-10 százalékot - mondta az elnök.

Csökken Tolna megyében a juhok száma (db)

2005 71 000

2006 62 000

2007 55 000

2008 41 000

2009 38 000

Forrás: KSH



A magyar bárányok több mint 90 százalékát Olaszországban adják el. Ez lényegében azt is jelenti, hogy az olasz vevők általában nyomott árat fizetnek az állatokért, mivel monopolhelyzetben érzik magukat.

Magyarországon a birkahús fogyasztása az összes húsfogyasztáson belül nem számottevő, fejenként és évente 20 dekagramm körül mozog.
Április 1-jétől újabb kiadással kell számolniuk a juhászatoknak, hiszen az uniós előírás szerint az exportra kerülő bárányokat elektronikus azonosítóval kell ellátni. Ez a költségeik további 4-5 százalékos emelkedéséhez vezet a tartóknál, mivel az elektronikus azonosítót a vágást követően meg kell semmisíteni.

Tóth Béla elmondta, már megrendelte a chipeket, a bárányokra 400 forintba, az anyajuhokra pedig 750 forintba kerül egy azonosító. Sajnos ezt nem lehet megspórolni, mondta a juhász, hiszen addig nem viszi el a kereskedő, amíg az elektronikus azonosító nincs az állat fülén.

A juhtartás nem sokat hoz a konyhára

Az anyajuhok száma az elmúlt évhez képest csak egy-két százalékkal csökkent, és 960 ezer körül mozog a terméktanács adatai szerint. Magyarországon mintegy 7000 juhászatot tartanak számon, ezek jelentős része kisebb családi vállalkozás, a juhtartást általában kiegészítő tevékenységként végzik a gazdálkodók. Az üzemszerűen termelő juhászatok száma 300-400 között van. Egy-egy birkán 3000-5000 forint vesztesége is lehet kedvezőtlen esetben a tenyésztőnek.

A tartást segíti az anyajuh-támogatás, amely egyedenként meghaladja az 1600 forintot, de kedvezőtlen adottságú térségben további 1200 forintra számíthat a tartó. Emellett számításba vehető még az úgynevezett de minimis támogatás is. Mindez valamelyest kompenzálja az egyébként igen nehéz tartási körülményeket.

2006 62 000

2007 55 000

2008 41 000

2009 38 000

Forrás: KSH

A juhtartás nem sokat hoz a konyhára Az anyajuhok száma az elmúlt évhez képest csak egy-két százalékkal csökkent, és 960 ezer körül mozog a terméktanács adatai szerint. Magyarországon mintegy 7000 juhászatot tartanak számon, ezek jelentős része kisebb családi vállalkozás, a juhtartást általában kiegészítő tevékenységként végzik a gazdálkodók. Az üzemszerűen termelő juhászatok száma 300-400 között van. Egy-egy birkán 3000-5000 forint vesztesége is lehet kedvezőtlen esetben a tenyésztőnek.

A tartást segíti az anyajuh-támogatás, amely egyedenként meghaladja az 1600 forintot, de kedvezőtlen adottságú térségben további 1200 forintra számíthat a tartó. Emellett számításba vehető még az úgynevezett de minimis támogatás is. Mindez valamelyest kompenzálja az egyébként igen nehéz tartási körülményeket. A bátaszéki Tóth Béla telepén idén több anyajuhnak is négyes ikrei ellettek, az állomány így jelentősen nőtt (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!