kiadások

2018.06.01. 07:59

Átlagosan négyezer forintot fordítunk havonta az egészségünkre

Az előző évihez képest tavaly havi kétszáz forinttal költöttek többet a hazai lakosok az egészségükre, átlagos kiadásuk személyenként csaknem négyezer forint volt. Az egészségüggyel kapcsolatos beruházások viszont a szuperkórházprojektnek köszönhetően hatalmas lendületet vettek.

A hazai lakosság egészségügyi kiadásainak jelentős részét a gyógyszerek költsége teszi ki,

ennek az egy főre jutó átlagos havi nagysága 3874 forint volt tavaly

a Központi Statisztikai Hivatal összesítése szerint. E költségek 59,1 százalékát vényköteles, patikában vásárolt készítmények adják, 15,4 százalékát pedig a vitaminok, gyógykészítmények, gyógyteák és gyógyvizek – írja a Világgazdaság.

Egészségügyi kiadása a háztartások csaknem négyötödének volt, ezek a költségek a családok fogyasztási kiadásának a 4,7 százalékát tették ki. Ez az arány nem változott az előző évhez képest, de az összeg nagysága a 2016-os 3605 forintnál kétszáz forinttal nagyobb.

Látás- és hallásjavító eszközökre az egészségüggyel kapcsolatos kiadások 8,8 százalékát, orvosi és fogorvosi ellátásra 9,4 százalékát adta ki a lakosság, paraszolvenciára 3,9 százalékát.

A magyar egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, kiadásainak csupán kétharmada származik állami forrásokból, miközben az uniós átlag csaknem 80 százalék

– derül ki az Európai Bizottság Magyarországról készült egészségügyi országprofiljából.

A hazai egészségügyi kiadások jóval az uniós átlag alattiak, ráadásul a különbség az utóbbi évtizedben nőtt.

Az állam 2015-ben egy hazai lakos egészségügyi kiadásaira átlagosan 1428 eurót költött, ami alig több, mint a fele a 2797 eurós uniós átlagnak. Részben a zsebből fizetett kiadások magas szintje okozza, hogy viszonylag magas, 7,4 százalékos azoknak a háztartásoknak az aránya, amelyek katasztrofális egészségügyi kiadással szembesülnek, de ez az arány az alacsony jövedelmű háztartások körében 25 százalék felett volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában