még várni kell

2019.05.18. 11:30

Lassan nő a dinnye

Jól haladnak a munkák a dinnyeföldeken. Termés július elejére várható.

Mauthner Ilona

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Megyénk termelői is kiültették már az úgynevezett alagutas sátrakba a dinnyepalántákat, ezekből lesznek majd a szabadföldön termesztett kiváló minőségű dinnyék, úgy július elején.

Bognár János szedresi termelő kérdésünkre elmondta, a nagy sátras dinnyetermelés ennél előbbre van, itt várhatóan már a jövő hónap közepén „szüretelhetnek” a termelők. A májusi időjárásnak azonban nem örülnek, ha kisüt a nap, szellőztetni kell a sátrakat, sőt az alagutas fólia alatt is melegük van a palántáknak; amikor meg esik az eső és lehűl a levegő, akkor fáznak a növények.

Jó hír a termelőknek, hogy május 7-én megalakult a Nemzeti Agárgazdasági Kamara dinnyetermesztéssel foglalkozó tagokat összefogó munkacsoportja. Bognár János elmondta, a kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete még tavaly kötött együttműködési megállapodást, többek között a magyar dinnye piaci pozícióinak javítása érdekében. A kapcsolat újabb eredményeként a kamara kertészeti és beszállítóipari osztályán belül alakult meg a dinnye munkacsoport, vezetőjének Horváth Bélát választották.

Mivel a termelők kedvezően fogadták a kamara tavaly ősszel lebonyolított, a dinnyetermesztés modernizációjáról szóló tájékoztató sorozatát és igény mutatkozott a folytatásra, ezért a testület részt vesz az idei fórumok előkészítésében.

Ugyancsak a modernizáció érdekében felmérik a fedett termelőterületek növelésére vonatkozó szándékot, a jelenlegi és az alternatív értékesítési csatornákat, valamint a csomagolásfejlesztési elképzeléseket, igényeket. Mivel az elmúlt évek fogyasztásösztönző kampányai eredményeként erősödött a dinnye (görög- és sárgadinnye egyaránt) belföldi piaci helyzete, ezért a munkacsoport támogatja, hogy a NAK és az Agrármarketing Centrum idén is folytassa dinnyepromóciós kampányát. A tavalyi spanyolországi szakmai tanulmányút után a kamara május folyamán Észak-Olaszországba szervez hasonló látogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!