kiskertész

2018.04.19. 10:30

Megjelentek az első palánták a piacokon

Mauthner Ilona, fotó: Mártonfai Dénes

Szerdán már palántákat is árultak a szekszárdi piacon; paradicsomot, paprikát és uborkát. Az eladó szerint nyugodtan ki lehet ültetni ezeket a növényeket a szabadba is. Az egyik vásárló azért hozzátette, ő készített a kertjében egy kis fóliasátrat, és az alá teszi majd a palántákat, így biztosan nem fáznak meg.

Régebben úgy tartották, hogy a májusi fagyosszenteket (az utolsó május 25-én van) illik megvárni a kiültetéssel. Ma már ennyire senki sem óvatos, jóval hamarabb megkezdődik a munka. Nincs előírás, mindenki maga dönti el, melyik időpont a legideálisabb. Nagyon fontos, hogy a palánták ültetéséhez gondosan készítsük elő a talajt. Az ősszel felásott ágyás talajára szórjuk ki a komplex műtrágyát, mert az a tavaszi hónapokban hasznosul a legjobban, majd pedig gereblyézzük el a földet simára, apró morzsásra.

Minden növénynek speciális környezeti igényei vannak: egyesek az erős napsütést, mások a félárnyékot, vagy éppen az árnyékot kedvelik, ez utóbbira példa a spenót és a sóska. Vannak kifejezetten tápanyagigényes növények (pl. a paprika, a paradicsom, a padlizsán) és vannak szerényebbek (görög- és sárgadinnye).

A zöldségfélék többsége folyamatosan sok vizet igényel, és öntözés nélkül a termelésük nem is biztonságos, de például a fűszernövények minőségét gyengíti a bőséges vízellátás. Egyes zöldségfélék a meszes talajokban érzik jól magukat, ilyen a borsó, a bab, míg mások csak a savanyú, mészmentes talajt kedvelik (paprika, káposzta).

A növényeket egymástól olyan távolságra kell ültetni, hogy egymást a fejlődésben és termés kifejlesztésében ne akadályozzák. A szorosan, egymás mellett álló növények ugyanis felnyurgulnak, ledőlnek, keveset teremnek. A ritka állomány pedig nem használja ki a rendelkezésre álló helyet.

A beszerzett, vagy saját nevelésű palántákat négy-öt napig a szabadban, védett helyen edzeni kell. A rostos tőzegbe ültetett palántákat minden nap meg kell öntözni. Ha az időjárás hidegre fordul és talajmenti fagy fenyeget, akkor a kiültetett palántákat lefelé fordított agyagcseréppel védhetjük meg. Ezt nappal természetesen el kell távolítani. E célra a műanyag edény is megfelelő, de ezt több réteg újságpapírral ki kell „bélelni”.

Ezek is érdekelhetik