kiskertész

2018.08.13. 12:38

Nagy kárt okoznak a meztelencsigák

Mauthner Ilona

Nincs bosszantóbb annál, mint amikor a szép termést ígérő paradicsomot, paprikát, a padlizsán leveleit, vagy a mutatós kerti virágainkat tönkreteszik a meztelencsigák. Szinte minden haszon- és dísznövényt kedvelnek, és általában a levelek megrágásával okozzák a legnagyobb kárt. A védekezés egyre nehezebb ellenük, jelenleg ugyanis mindössze egyetlen hatóanyag – a metaldehid – engedélyezett Magyarországon. Ennek népszerű formája, amelyet kis kék granulátumok formájában kell kijuttatni a földre. Ezt vannak, akik méterenként helyezik el kisebb adagokban, de van olyan kertész is, aki a növényeket szórja körbe.

A meztelencsiga a nedves, párás, csapadékos időjárást és körülményeket kedveli, ilyenkor ugyanis felgyorsulnak az életfolyamatai. A száraz időszakban elbújnak a nyirkos helyekre, például a pincébe, ha azonban nagyobb mennyiségű eső esik, de nincs tartósan hőmérséklet-csökkenés, előmerészkednek. Általában azokban a házikertekben fordulnak elő, ahol van rendszeres öntözés, és párás mikroklíma tud kialakulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában