Villányi borvidék

2018.09.27. 09:30

Hagyományteremtő könnyed bortúrát rendeznek

Kerékpárral és gyalogosan is kapható ízelítő a Villányi borvidék gasztronómiájából.

Sz. K.

Fotó: MW

Szombaton hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Tenkes Bor+Túrát, ahol a villányi borvidék siklósi oldalát és annak gasztro- és kulturális élményeit fűzik egy könnyű, „öt plusz egy” állomásos túraútvonalra. A 4-5 kilométeres könnyű gyalogtúra kezdő állomása Máriagyűdről, a CzukorBorsó kézműves desszertműhelytől indul, ahol kávé és sütemények mellett a túravezetők, Bakonyi Péter és Rácz Lilla fiatal villányi borászok saját borainak kóstolásával alapozzák meg a könnyű sétát.

A második állomás Malatinszky Csaba kövesföldi présháza lesz, ahol a borász a bordeaux-i fajták szüretének idején személyesen mutat be három tételt boraiból. Innen már a dűlők között haladnak a túrázók tovább a Tenkes oldalán a Gergen Birtok máriagyűdi pincéjéhez, ahol újabb három borral ismerkedhetnek meg. Csak néhány lépés a következő megálló, a Máriagyűdi Bazilika, itt rövid orgonakoncert pihenteti a résztvevőket. A misebor kóstolása után a Tenkes-hegy oldalán a Kalmár Pincénél családias környezetben, házias ízekkel fogadják a vendégeket egy finom ebédre. Ezután utolsó állomásként a Siklósi Vár Bormúzeumába érkeznek a túrázók, ahol Villány új közösségi borát, a REDy-t kóstolhatják meg. A túrára pénteken délig a [email protected] e-mail-címen lehet jelentkezni.

A Tenkes Bor+Túrával egy időben a már jól bejáratott és népszerű Gördülő Dűlők ismét két kerékre csábítja az aktív turizmus szerelmeseit, hogy rendhagyó módon a szüreti időszakban is magukévá tehessék a borvidék egyedi hangulatát. A 40-45 kilométeres túra a siklósi vár Látogatóközpontjától indul. A résztvevők a belváros vadonatúj kerékpárútján kerekedhetnek fel a biciklis körtúrára a Siklós–Máriagyűd– Vokány–Palkonya–Villány– Siklós útvonalon, ahol öt frissítő állomást helyeznek el. Ezeken remek borok mellett helyi termékeket is kóstolgathatnak a bringások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában