Dobogó Egyesület

2018.10.16. 14:00

Élményben gazdag túrákat vezetnek itthon és külföldön

Fennállásának ötéves jubileumát ünnepli a több lábon álló Dobogó Egyesület.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

A szervezetet baráti társaság alakította, elsősorban a hegymászás és természetjárás népszerűsítését tűzték ki célul. Azóta alaposan kibővült a bonyhádi bejegyzésű egyesület tevékenységi köre.

– Túraszervezést és vezetést is vállalunk, illetve más társszervezetek országos rendezvényeire járunk – mondta Butschli Péter elnök. – Három hegymászó tagunk van, ők a Mont Blanc-ra is visznek csoportokat. Az első három évben Bischof Tamás vezette az egyesületet, tőle vette át a stafétabotot Butschli Péter. Az alapítók mindegyikének van célja, küldetése, a negyvenöt tagból álló tagság segíti a projektek megvalósítását.

A vezető hangsúlyozta, rengeteg energiát fordítanak turistautak jelzésfestésére. Évente legalább negyven kilométernyi utat újítanak fel a Szekszárdi- és Geresdi-dombságban. Országos kiírású teljesítménytúrák szervezését is vállalják, a tíz-, húsz- és ötvenkilométeres távokon mindenki megtalálja a saját edzettségi állapotának megfelelőt. Tolna teljesítménytúra, váraljai kuglófkereső túra, Magyar Királyok Nyomában, csak néhány azok közül, amelyek lebonyolításából az egyesület kiveszi a részét.

– Fő szempont és elv nálam a környezetvédelem ügye – tette hozzá az egyesület vezetője. – Bonyhád és környékéről készítettünk egy szeméttérképet, ezeknek a lerakóknak a felszámolására rengeteg energiát fektetünk. Egy-egy akciónk alkalmával nyolc-tíz köbméter szemetet szedünk össze. A túrázóknak hasznos és mindig friss információkkal szolgál térképfejlesztési tevékenységünk: a Mecsekről és a Szekszárdi-dombságról évente kiadott térképek helyesbítésében is segítünk. Emellett különböző völgységi eseményekhez készítünk szabadidős atlaszokat.

A hagyományápolás és helyi értékek megőrzése szintén szerepel a vállalt feladataik között. Minden év március 15-én Perczel Mór-emléktúrát szerveznek. A „Mozdulj Bonyhád!” akció keretében nyáron minden héten vállalják egy-egy más tematikájú szabadidős rendezvény lebonyolítását, amely a helyi önkormányzat segítsége nélkül nem valósulhatna meg.

Külföldre is szerveznek utakat, a hangsúlyt a minőségre fektetik

Horvátországba a Papuk Nemzeti Parkba járnak évente kétszer, márciusban és októberben keresik fel a szlavóniai régiót. Ausztriában a Rax-hegység az egyik kedvenc túrázó helyük, ami két tartomány, Alsó-Ausztria és Stájerország határán emelkedik. Legmagasabb pontja a 2007 méter magas Heukuppe. A külföldi utakra természetesen utazást és szállást szerveznek, hiszen mindig több korosztály képviselteti magát a természetjárásokon. Valaki a sátrazás mellett dönt, mások apartmant választanak. Mint minden egyesület, a Dobogó is támaszkodhat önkénteseire. A Perczel Mór Szakképző Iskolából sok segítőjük van. Az ötvenórás közösségi szolgálat teljesítése motiváló erő, de ezen felül is számos önkéntes munkájára számíthatnak. Az egyesületben figyelnek az igényekre, rugalmasak, mert vallják, hogy a szabadban eltöltött minőségi idő örök élmény mindenkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában