időjárás

2019.07.18. 07:00

Előttünk áll több hét forróság, záporokkal

Az idei nyárra nem lehet azt mondani, hogy szokványosan alakulna. A belföldön nyaralók az elmúlt tíz napra joggal panaszkodhattak, a július első fele ugyanis hűvösebb volt a vártnál. Vajon visszatér-e a kánikula?!

Mauthner Ilona

bty

Fotó: Mártonfai Dénes

A május hűvös és csapadékos volt, júniusban viszont tombolt a kánikula, július eleje ismét hűvösre sikerült, reggelenként még egy kardigánt is elviseltek a fázósabbak.

A nyaralók joggal mérgelődhettek, hiszen a statisztikai adatok szerint júliusban mennek a legtöbben szabadságra, és nyilván ilyenkor a strandokat is többen látogatják, már ha az időjárás engedi.

Frank Péterné Marika július első két hetére vette ki a szabadságát. Eredetileg úgy tervezte, hogy két kiskorú gyermekével és a férjével végig lustálkodják majd a vízparton a napokat, de másként alakult az idő. Balatonakalin egy ismerősük nyaralóját kapták kölcsön. Mivel a strandra nem igazán volt érdemes kimenni, sokat sétáltak, elutaztak Veszprémbe is, ahol megnézték a várost és az állatkertet. Egy másik alkalommal pedig Keszthelyre utaztak, ahol a kastélyt, a gyönyörű sétálóutcát járták végig. Összességében jól sikerült a két hét, de nem sok időt töltöttek a vízparton.

Akik ezt követően készülődnek nyaralni, joggal kérdezhetik: milyen lesz a nyár hátralevő része? Dávid Mihály magánmeteorológus szerint ez a hét még kellemesen lesz meleg, kánikula nélkül, viszont július 20-a után legalább három hét forróság következik, 37 fokos csúcsértékekkel. Csak egy-egy napra enyhülhet a meleg 30 fok körülire, záporral, zivatarral, de a kánikula nem szakad meg. Augusztus első fele is meleg lesz, majd 20-a után mérséklődik a forróság. Szeptemberben is lesz egy tartósan szárazabb időszak, aminek a borászok örülhetnek, hiszen ekkor kezdődik a megye borvidékein a szüret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában