beszámoló

2019.11.28. 14:00

A régész attól tartott, hogy vasvillával érkezik a tulaj

Ras al-Khaimah, avagy magyaros ejtéssel Rász el-Haima az Egyesült Arab Emírségek része. Arab-félsziget délkeleti részén, a Perzsa-öböl délnyugati partján található. Mintegy háromszázezren lakják. Akad néhány magyar is a nem egészen fél Tolna megye kiterjedésű, minitagállamban. 

Szeri Árpád

Forrás: Beküldött kép

Számunkra külön érdekesség, hogy az egyik magyar honfitársunk szekszárdi. Kujáni Yvett – férjével együtt – régészként dolgozik Ras al-Khaimah sivatagjában, feltárva a homok által már betakart tárgyi emlékeket. A helyi éghajlati viszonyok érzékeltetése: reggel 6 órakor már 32 fokot mutat a hőmérő higanyszála, a páratartalom pedig 85 százalékos.

Kujáni Yvett nemrég régész férjével és néhány kollégájával együtt reggel a homoktenger kellős közepén – a Szaud-Arábiát Ománnal hamarosan összekötő vasút nyomvonalán – végzett terepbejárást. A mindeddig kevésbé feltérképezett területeken található lelőhelyeket és a felszíni leleteket keresték.

Egy helybeli arab a jellegzetes viseletben. Fotó: Beküldött kép

– Egyszer csak azt vettük észre, hogy a távolból egy terepjáró közeleg felénk – osztott meg egy történetet lapunkkal. – Rögtön a legrosszabbra gondoltunk. Jön a gazda vasvillával!

A gépkocsi megállt a kis csapatnál, a volán mellől egy fiatalember szállt ki. Valóban a földterület tulajdonosa volt, de nem azért érkezett, hogy birtokáról kiebrudalja a hívatlan vendégeket.

– Üdvözölt bennünket, és megkérdezte, hogy van-e valamire szükségünk – folytatta Kujáni Yvett. – Feszültségünk egy pillanat alatt feloldódott, megnyugodtunk, hiszen szó sincs kiűzetésünkről. Közöltük, hogy minden rendben van, és tájékoztattuk őt ittlétünk okáról. A fiatalember mindezt nyugtázta, majd elhajtott. Délelőtt tíz órakor ismét megjelent, és friss, meleg tejes és fűszeres teával kínált bennünket. Délután fél kettőkor pedig komplett ebédet szervírozott: volt a tálakon pita, rizs, mentaszósz, saláta és biryani csirke. Teljesen el voltunk hűlve. Vendéglátónk arra is ígéretet tett, legközelebb olyan helyeket mutat nekünk, ahol térdig járhatunk a leletekben. Férjem megkérdezte tőle, hogy velünk tart-e, de az invitálást sietve elhárította. Mint mondta, tudja, hogy hasonló esetben a mi hazánkban ugyanígy fogadnák őt.

Egy hónap Kína

Kujáni Yvett 1972-ben született Szekszárdon, 1991-ben érettségizett a tolnai Földvári Mihály gimnáziumban. 2002-ben a Pécsi Tudományegyetemen tanítói, majd tanári diplomákat szerzett. 2014-ben a Szegedi Tudományegyetemen történelem-régészet, később régész szakon is diplomázott. 2017-ben elnyerte az SZTE Sófi-alapítvány fődíját. Korábban két alkalommal Köztársasági Ösztöndíjban részesült, szintén kétszer a Szegedi Tudományegyetem Talent Ösztöndíj Bronz fokozatával jutalmazták. 2016-ban, még hallgatóként egy hónapos nemzetközi ösztöndíjat nyert Kínába.

Borítóképünkön: Kujáni Yvett a sivatagban, Lucy nevű kutyája pedig ideiglenes pórázon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában