madárbirodalom

2019.12.14. 11:30

Pompás tollasokat gondoz a bonyhádi madarász

A bonyhádi papagáj- és madárfarm kisebb és nagyobb lakói több százan vannak, citrom-, füge-, kiwi- és narancsfák között, órási légterű helyiségekben és kalitkákban élnek. Az otthonukat Csenkey Csaba madarász családi házában alakították ki.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

Csenkey Csaba madarász, díszállat-kereskedő még gyerekként, édesapja hatására kezdett el madarakkal foglalkozni. Négy és fél éves volt, amikor az apja egy hangárban neki verebet, a bátyjának gerlét fogott. Ő ügyetlenebb volt, véletlenül elengedte a kismadarat, de ott dőlt el minden. Madarász lett, a testvére solymász. Két díszállat-kereskedése a munkát jelenti a számára, ám az otthonához tartozó, labirintusszerűen kialakított madárfarm, illetve lakóinak ellátása, gondozása a hobbija, kedvenc elfoglaltsága.

A házát a nyolcvanas évek elején építette, amelyben később a madárház másfél évig épült, és hat éve lett kész. Csenkey Csabának fontos volt, hogy olyan papagájfajokat, arákat fogadjon be, amelyek Európában nem találhatóak meg, így a madárfarm egyes lakóinak származási helye Dél- Amerika, Afrika, Ázsia és India. Összesen harminc fajta madár, több száz egyed várja minden kora reggel, hogy a gazdájuk megetesse őket. A makaó ara, a kék-sárga ara, a kiskatona ara, a vörösfülű ara, a kéktorkú ara fajták mind különlegesek. A madárház legnagyobb populációját képezik a jákó papagájok. Amazoni nagy madarak, venezuelai, müller papagájok, fehér- és a kékhomlokúak, agancsos papagájok és pintyfélék, szövő, kaffer szövő és napóleon fajták is élnek itt.

Lágy és száraz ételeket is kapnak, magokat, répát, gyümölcsöket és vitaminokkal, fokhagymakivonattal dúsított vizet. A madárházat kéthetente tisztítják. Szerencsére komolyabb betegségtől mentes az állomány.

A legnagyobb helyük a pintyeknek van, körülbelül háromszáz légköbméteres, madárudvarként is szolgáló részben, egzotikus gyümölcsfák között élnek. A területüket az elzárt helyiségekből az ajtók kinyitásakor érik el a nagyobb testű, különleges papagájok.

– Ötven éve foglalkozom madarakkal, mindegyik különleges, egyedi jellem. Rossz érzés megválni tőlük, főleg az általunk nevelt jákóktól. Lakásba nem ajánlom a nagytestűeket, több helyről hoztam már el egyet-egyet, mert éles hangjukat nem bírták a szomszédok. A tulajdonosoknak lehetőleg családi házuk legyen, de még onnan is kihallatszik a madárhang. Mindegyikük olyan, mintha a gyerekem lenne, és abban a reményben adom el őket, hogy az új gazdájuknak örömet szereznek – mondta Csenkey Csaba, hozzátéve, nem tudja, hány madara van, de ha egyet elvesznek tőle, megmondja.

Megnőtt a három itt született ara

Néhány hónapja három dél-amerikai Makaó ara papagáj – két fiú, egy lány – bújt ki a tojásból Csenkey Csaba madárfarmján, amely kuriózumnak számít. Mint mondta, néhány már világra jött Magyarországon, de nem honos papagáj fajtáról van szó. A három ara mostanra elérte kifejlett nagyságát, önállóan táplálkoznak, már csak erősödni, ügyesedni fognak. A pintyfélék közül a kaffert hazánkban Csenkey Csaba szaporította először, amely – a fajtára nem jellemző módon – még fészket is rakott nála.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában