környezetünk

2020.04.15. 11:30

Javult a levegő minősége, ami a kisebb forgalomnak is köszönhető

Brunner Mónika

20200121 Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Levegőminőség, légszennyezés, szmog illusztráció (Eger)

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A koronavírus járványveszély miatti intézkedések javították a levegő minőségét Szekszárdon, miután a gépjárműforgalom a töredékére csökkent, sok üzem leállt, és lassan vége a fűtési szezonnak. Minderről a Szekszárdi Klímakör tájékoztatta lapunkat, munkájukat a Zöldtárs Alapítvány koordinálja. Baka György elnök ismertette, a megyeszékhelyen jelenleg három tényező határozza meg a levegő minőségét.

Mivel még a téli időszakban vagyunk, és a fűtési szezon április tizenötödikén ér véget, az egyik, hogy mennyit és milyen tüzelőanyagokkal fűtünk a háztartásokban. Kis mértékben, de sajnos a mai napig előfordul szeméttel való tüzelés, amely káros anyagot bocsát ki, és szennyezi a levegőt.

A másik tényező a gépjárműforgalom különböző időszakokban, reggeli, délutáni csúcsokban. A gépkocsik szénmonoxiddal, nitrogén oxiddal, a dízelautók korommal szennyezik a levegőt, ám miután nagymértékben csökkent a gépjármű-közlekedés, ez a levegő minőségében javulást hozott.

A harmadik fontos tényező a meteorológiai állapot, a szmoghelyzet, a gyárak, üzemek által kibocsátott káros anyagok. Mint elmondta, sokszor lehet érezni azt téli időszakban, hogy ha a levegő lenyomja a füstöt, akkor az a városban marad. A levegő minősége szempontjából fontos még a szálló por. A 2,5 mikron alatti szállópor nem ülepedik le a fákra, a földre, hanem száll, néha a napfény is láthatóvá teszi. A dombvidékről száraz, szeles időszakban befúvó levegőpor benne van a légzési zónánkban, azt rendszeresen beszívjuk.

A Szekszárdi Klímakör tizenegy éve van jelen a megyeszékhelyen, célja, hogy enyhítsék a károsanyag-kibocsátás miatti hatásokat, vagy legalább a környezet jó állapotát megőrizzék. A pontos mérési adatok elérhetetlensége miatt azonban nehéz dolguk van.

– Még az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat működtette Szekszárdon a légszennyezettség-mérő hálózatot, de tíz éve Székesfehérvárra vitték, majd megszüntették. Azóta sem áll semmilyen adat a rendelkezésünkre. Időszakos mobil levegőmérésről tudunk, de azok eredményeiről nem, így egyéb elérhető adatokból kell tájékozódnunk – mondta lapunknak Baka György elnök.

Hozzátette, amint vége a koronavírus járványveszélynek, a megyeszékhelyen is minden visszatér a régi kerékvágásba. A kínai Vuhanban ez a folyamat már beindult, például a járvány előtti időszakhoz képest nyolcvan százalékban már újraindult a gazdaság.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában