védekezés

2020.05.24. 11:30

Gyorsan terem a szúnyog a melegben

Brunner Mónika

Szúnyog riasztó spray

Forrás: MW

Fotó: AS

A tamási önkormányzat közzétette a szúnyogok elleni védekezéssel kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatóját. Mint abból kiderült, a környező országok mellett hazánkban is várható olyan csípőszúnyogfajok felbukkanása, amelyek az európai térségben korábban nem fordultak elő. Számos olyan, járványügyi szempontból fontos szúnyogfaj ismert, amelyek lárvái kis térfogatú, pangó vízgyülemekben élnek. Néhány deciliter vízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyogok a hamarosan érkező nyárias, meleg időszakban.

A hasznos tanácsok közé tartozik például, hogy célszerű felfordítva tartani az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékokat, hiszen így abban az esővíz, majd később a lárvák nem tudnak összegyűlni.

Ugyanez vonatkozik a szétszórtan tárolt hulladékokra, ezeket érdemes ellenőrizni, például lehet az akár egy elfelejtett gumiabroncs is, amelyben „megterem” a kellemetlen vérszívó. Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót szükséges lefedni, vagy sűrű hálóval letakarni. Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot karban kell tartani. Ellenőrizni célszerű a virágcserepeket, a cserépalátéteket, nehogy hosszabb ideig víz álljon bennünk. A temetői virágvázát fel kell tölteni apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal, és arra önteni a vizet. Később, az őszi hónapokban pedig a garázs, pinceakna nyílászáróit kell zárva tartani, vagy szúnyoghálóval védeni. Az állatokról sem szabad elfeledkezni, az ivóvizüket rendszeresen cserélni szükséges. További részletek a város honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában