Az újság és a gyerekjáték is tiltott egyelőre

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

A közelmúltban tájékoztatta a népegészségügy a megyei háziorvosokat, házi gyermekorvosokat arról, hogy a váróhelyiségekben biztosítani kell, hogy a páciensek között legalább egy méter távolság megtartható legyen. Ott ne legyenek újságok, magazinok, gyermekjátékok, és ehhez hasonlók. Jó gyakorlatnak számít az alkohol tartalmú kézfertőtlenítőszer-adagoló kihelyezése. Ennek beszerzéséről és feltöltéséről az egészségügyi szolgáltatónak kell gondoskodnia, hogy a páciensek és kísérőik érkezéskor és távozáskor kezet fertőtleníthessenek.

Indokolt, hogy a légúti panaszokkal rendelkező és vagy lázas beteg személyes megjelenés helyett először telefonon vegye fel a kapcsolatot a beteg­ellátóval. A telefonos konzultáció során tisztázandó, hogy felmerül-e koronavírus-fertőzés gyanúja. A légúti tünetekben szenvedő és vagy lázas betegre, amennyiben egészségi állapota és életkora engedi, sebészi orr-szájmaszkot kell adni, és ellátása során minimum védőeszközként sebészi maszk viselése szükséges.

Az ellátott személytől a szükséges fizikális vizsgálaton kívül lehetőség szerint folyamatosan egy méter távolságot kell tartani. A vizsgálóhelyiséget lehetőség szerint folyamatosan kell szellőztetni. Légúti fertőzés tüneteit mutató egészségügyi dolgozó nem vehet részt a közvetlen betegellátásban. A gyanús, kivizsgálás alatt álló, valószínűsített, illetve megerősített koronavírus-fertőzött személyek ellátása esetén a dolgozónak a védőeszközökből álló védőfelszerelést kell viselnie. Megfelelő kézhigiénés gyakorlatot kell alkalmaznia, szigorúan betartva, valamennyi beteg ellátása során.

A napi takarításra és a gyakran érintett felületek fertőtlenítésére fokozottan ügyelni kell. A páciensek otthonában történő vizsgálat esetén az orvosnak biztosítani kell maga számára az egyéni védőeszközöket és alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szert. Gondoskodnia kell a keletkezett veszélyes hulladék szakszerű összegyűjtéséről és elhelyezéséről. Felhívták a figyelmüket arra is, hogy ismerniük kell többek között a koronavírus-fertőzés klinikai tüneteit, rizikótényezőit, a járványügyi besorolást, az esetek járványügyi bejelentésének követelményeit, a betegszállításra vonatkozó ajánlásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában