élővilágunk

2020.07.17. 17:30

A gém időnként a víz alá nyomta kapálózó zsákmányát

Makovics „Viharvadász” Kornél nemcsak a villámok, hanem a megye különleges élővilágának is elkötelezett megörökítője. Legutóbbi felfedezőútja idején olyasmit látott, amit korábban még soha. A különleges jelenetet, komoly fegyvertényként, sikerült lencsevégre kapnia.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

 

– Egy szürke gém küzdött valamivel, amit a csőrében tartott – idézte fel a látványt kollégánk. – Egy állatkát szorongatott, ami szokatlanul fekete volt és nagyon kapálózott. Különös volt, hogy nem nyelte le, inkább csak forgatta a csőrében, időnként lenyomta a víz alá és ott tartotta. Utána kiemelte és mikor látta, hogy még kapálózik, visszanyomta. Arra gondoltam, hogy ha ez a madár képes hatalmas halakat lenyelni, akkor miért nem végez egyből ezzel a kis állattal? Közelebb férkőzve választ kaptam a kérdésemre. A szürke gém ugyanis joggal gondolta úgy, hogy nem lenne szerencsés élve lenyelnie – egy vakondot! Ugyanis ez az állat volt a zsákmánya. Amit szemmel láthatóan igyekezett vízbe fojtani... Egy kis idő múlva a gém, a vakonddal a csőrében odébb repült.

A történtekről szakvélemény kértünk Tóth István Zsolt nyugalmazott természetvédelmi őrtől, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szekszárdi csoportjának elnökétől. Előrebocsátotta, hogy valóban érdekes és egyedi esetről van szó.

A szürke gém és a vakond a bogyiszlói Holt-Dunán. Bár a madár elszállt a zsákmányával, a végkimenetel nem lehet kétséges (Fotó: Makovics Kornél)

– Ami azonban újabb kérdéseket vet fel – folytatta. – Vajon a vakond, főleg élve, hogy került a tó közepébe? A szürke gém talán kint valahol megfogta, mert szerencsétlen véletlenül a földfelszínre tévedt? A vakond elég erős állat, tehát ha a madár nyakon csípte, miképpen volt képes repülés közben, a levegőben a csőrében tartani a rúgkapáló emlőst? Miért nem vágta fejbe a csőrével már a földön? Az biztos, hogy azért mártotta a vízbe, hogy könnyebb legyen lenyelnie. Ha úgy nyeli le a vakondot, hogy az még él, akkor a zsákmányállat erős, karmos ásólábával súlyos sebeket ejthetett volna. A szürke gém fő tápláléka a hal. A madár a vízben gázol, de legfőképpen egy helyben les mozdulatlanul az uszonyosra. Ettől függetlenül elfogyaszt kisemlősöket, kétéltűeket, hüllőket, rákokat, csigákat, rovarokat is. Tehát nem válogatós. Viszont a vakond különlegességnek számít. Nagy szerencse és élmény, majdhogynem megismételhetetlen, amiben a fotóriporternek része lehetett.

Csőr és karom

A szürke gém nagyméretű gázlómadár. Evezőtollai feketék, szárnyfedői sötétszürkék. Csőre sárga, de költési időben narancssárgává válhat. Hossza mintegy 90–98 centiméter, szárnyfesztávolsága 175–195 centiméter között mozog. Testtömege 1–2 kilogramm.

A közönséges vakond teljes hossza 15–17 centiméter. Végtagjai nagyon rövidek és vízszintes helyzetűek. Nagyon széles tenyere mindig kifelé és hátrafelé fordul. Rövid ujjai kötőhártyával vannak összekötve és széles, lapos, tompa élű, de erőteljes karmokkal fegyverzettek (A Wikipédia internetes lexikon alapján).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában