VinAgora

2020.07.03. 07:00

Hatszázötvennél is több minta jön a nemzetközi borversenyre

A legrangosabb hazai borversenyt rendezik meg e hét végén Szekszárdon. Több mint hatszázötven nevezésre, bormintára számítanak a szervezők a világ minden tájáról. A kétnapos eseményt a koronavírus-járvány miatt a szokottnál szerényebbre tervezték, így Európán kívülről kevesebb borbíráló érkezik majd.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Hazánk legrangosabb boros versenyének e hét végén – július 3-án és 4-én – Szekszárd ad otthont. Itt rendezi meg ugyanis a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyt.

A rangos viadal szervezésében sokat segít Mészáros Péter fiatal borász, a Mészáros Borház egyik tulajdonosa, aki maga is többször volt tagja a VinAgora Nemzetközi Borverseny borbírálóinak, ahogy most is számítanak a szakértelmére. Mészáros Péter elmondta, az a szokás alakult ki az eddigi huszonegy év alatt, hogy minden második évben vidéken tartották a borversenyt a főváros helyett. Így volt már helyszín Villány, Eger és Sopron is. Amikor idén a helyszínek szóba kerültek, Mészáros Péterék több fiatal szekszárdi borásszal – így ifjú Dúzsi Tamással, Vesztergombi Csabával és Takler Andrással – közösen szorgalmazták, hogy legyen idén Szekszárdon a VinAgora, melynek alkalmas helyszín a klimatizált Babits Mihály Kulturális Központ. Mészáros Péter közel tíz alkalommal vett részt a VinAgora borainak bírálatában, nagy élmény ez a bírálóknak is.

A szakemberek pénteken este a Takler Borbirtokon tesznek látogatást, másnap a Szász Étteremben ismerkednek a helyi ételekkel.

Mészáros Péter elmondta, az eredeti elképzelés az volt, hogy a Bodri Pincészethez minden szekszárdi borászt meghívnak, és ott találkozhattak volna a nemzetközi szakemberekkel is, de a koronavírus-járvány miatt leszűkítették a programokat.

A zsűrinek szállást adó Hotel Meropsban vasárnap délelőtt tartják a champion borok kiválasztását. Ez azt jelenti, hogy fajtánként a legjobb borokat is díjazzák.

Mészáros Péter sokat segített a helyi szervezésben (Fotó: Mártonfai Dénes)

Az eredményeket július 20-án teszik majd közzé a vinagora.hu weboldalon. A szokásos VinAgora gála az idén – szintén a járvány miatt – elmarad.

Vakon kóstolnak

Közel hatvan borbírálóra és rekordszámú nevezésre számítanak idén is, ami azt jelenti, hogy több mint hatszázötven borminta közül választ a zsűri. Immár hagyomány, hogy a borversenyre argentin, ausztrál, brazil, chilei, olasz, francia, szerb, szlovén, német és portugál borokkal is neveznek.

A verseny többfordulós, hét-nyolc bizottságban folyik a munka, egy-egy grémiumnak legalább hat tagja van. A tagok többsége külföldi szakember, kiváló borász, szakújságíró, sommelier. Mindegyikük kap egy laptopot, melyben a boroknak, amiket kóstolnak, csak a nevezési száma van feltüntetve, illetve annyi, hogy száraz, édes, vagy félédes kategóriába sorolták. A borbírálók vakon kóstolnak, hiszen nem tudhatják, milyen fajta, melyik országból, borásztól származó borból van éppen a poharukban, és a laptopba írják be az adott pontot. Százpontos rendszerben dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában