gyermekprogramok

2020.08.07. 14:00

Két táborba is várták a sárszentlőrinci ifjakat

Izgalmas programokon vehettek részt a sárszentlőrinci gyerekek. Előbb a „Kalandra fel!”, majd a „Kincses tarisznya” elnevezésű napközis tábort tartották meg a 7 és 14 év közötti korosztály számára a településen.

Hanol Erzsébet

Forrás: Beküldött kép

Szücs Jánosné óvodapedagógus elmondta, hogy először, de hagyományteremtő szándékkal szervezték meg a programokat. Egyrészt a szülők terhein szerettek volna könnyíteni a gyerekek nyári felügyeletével, másrészt az volt a cél, hogy a diákok egymásra találjanak, legyenek közös élményeik, barátságok alakuljanak ki és falujukhoz is jobban kötődjenek.

Az első táborban 27 gyermek vett részt, a bázis az uzdi Ifjúsági Szálló volt, ahol Szücs Jánosné és Biererné Lacza Mária nyugdíjas tanítónő vezette a programokat. Segítségükre négy idősebb tanuló volt. Ketten diákmunkásként, ketten a közösségi szolgálatukat teljesítve, lelkiismeretesen végezték a feladatukat.

A tábor első két napján kincskeresők módjára ismerhették meg a gyerekek Sárszentlőrinc természeti és kulturális értékeit. A folytatásban Mészáros Árpád segítségével az íjászkodást próbálhatták ki, majd Györkönyben lovas programon vettek részt. Szendi József, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa is meglátogatta a táborozókat, és előadásával a természeti szépségekre irányította rá a figyelmet. Mindemellett sporttevékenységek, számháború, drámajáték és kooperatív játékok is színesítették a napokat. Zárásként a Gemenci erdőben tettek kirándulást a gyerekek.

A „Kincses tarisznya” nevű tábornak 36 résztvevője volt, és a témát a magyar népi hagyományok adták. Sáfrány Jánosné Irénke óvónéni segítéségével például a szövést, a fonást, a nemezelést, a vesszőfonást és a hangszerkészítést ismerhették meg a diákok.

Munkáikat a hétvégi falunapon állítják ki. Cseke Attila és családja is vendégeskedett a táborban, ők népi hangszerekkel, népzenével, játékokkal és tánccal gazdagították a programot. Gunszt Andrea az ősi magyar szimbólumokról, a népművészeti motívumok jelentéséről beszélt, és ez alapján a gyerekek megfestették a családjukat. D. Nagy Judit segítéségével pedig tűzzománc ékszereket, képeket alkottak. A házi rétes készítését is megismerhették a gyerekek, és végül rengeteg élményt szerezve, új barátságok birtokában hagyták el a tábort.

Borítóképünkön: A Kincses tarisznya tábor a népi hagyományokra épült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában