ünnepség

2020.09.12. 20:00

Vöröskeresztesek kaptak elismeréseket a világnapon

Ünnepséget tartott szombaton a Vöröskereszt mozgalom világnapja alkalmából a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezete. Szekszárdon, a Hotel Merops Mészáros nagytermében önkéntesek, támogatók, illetve vöröskeresztes munkatársak vehettek át kitüntetéseket: mindazok, akik kiemelkedően segítették és segítik a szervezet humanitárius tevékenységét.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Ez a rendezvény más esetben május elején zajlik le, ám a járványveszély miatt most fogadta a vendégeket. A jelenlegi dátum is időszerű, hiszen szeptember második szombatja az elsősegélynyújtás világnapja. A kétszeresen is jeles nap alkalmából a megye számos településéről érkeztek a meghívottak.

Az ünnepség résztvevőit Gulyás Katalin, a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezetének igazgatója üdvözölte, majd Kissné Hóner Magdolna, az Országos Vezetőség tagja tartott világnapi köszöntőt. Ezt követően a két vezetőhöz csatlakozott dr. Kis Mária megyei alelnök, és hármasban adták át a kitüntetéseket.

Az Év Önkéntese elismerő oklevelet a szekszárdi Csurkovics Éva vehette át. A kiemelkedő Ifjúsági Vöröskeresztes Tevékenységért járó elismerő oklevélben a dunaföldvári Nagyné Kolbert Ilona Lotti és az ugyancsak dunaföldvári Farkas Krisztián részesült. A Vöröskeresztes Munkáért bronz fokozatát a nagyszékelyi Kelemenné Bathó Brigitta és a tolnai Szőke Károlyné kapta meg, illetve ugyanezt a fokozatot ítélte meg a vezetőség a már elhunyt, dunaföldvári Szigeti Jánosnak is. Az ezüst fokozatot a gyönki Wiedeman Jánosné és a szekszárdi Laczkó Józsefné, az arany fokozatot pedig a teveli dr. Antal Tamás érdemelte ki munkájával. A legmagasabb, azaz gyémánt fokozatban dr. Kis Mária részesült. Az év médiatámogatója a Rádió Antritt lett. Főigazgatói dicséretet a paksi Rohn Helga vöröskeresztes munkatárs, életmentő kitüntetést a bonyhádi Straubinger Edit kapott.

Így történt az életmentés

„Egyszer csak óriási csattanásra és fékcsikorgásra lettem figyelmes. Az utcára rohanva egy fiút láttam az úton fekve, mellette a reszkető, még fiatalabb srác, aki az autót vezette. Krisztián mellé térdeltem, akkor már felismertem, az utcánkban lakik. Eszméletlen volt, nem lélegzett. Tudtam, hogy cselekednem kell és mellkas kompressziót végeztem. Csupán egy-két perc volt az egész, mikor úgy éreztük, lélegzik! A mentők hamar megérkeztek. Koponyasérülés, műtétek, rehabilitáció. De Krisztián ma már jól van...”

Borítóképen (balról jobbra): Straubinger Edit, Gulyás Katalin, dr. Kis Mária és dr. Antal Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában