A báli ruhaköltemények még a fogason maradnak

A novemberrel együtt általában a szalagavatók időszaka is beköszönt. Kivéve idén, a koronavírus-járvány második hullámában.

Brunner Mónika – Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

A 2020-as évet legszívesebben törölnék emlékezetükből a ruhakölcsönző szalonok tulajdonosai. A koronavírus terjedésének megfékezése miatt nincsenek rendezvények, bálok, lakodalmak, és ez megnehezíti, némely esetben ellehetetleníti a fennmaradásukat. A házasodni készülő párok többsége, ha meg is esküszik most, kevésbé dekoratív ruhában teszi azt néhány fős polgári szertartáson. Vagyis nem veszik igénybe az esküvői ruhaszalonok szolgáltatásait. Ráadásul nem csupán az esküvők maradtak és maradnak el, hanem az ilyenkor esedékes szalag­avatók sem húzzák most ki az üzleteket a bajból.

– A szalagtűzős báli ruhák foglalói nálunk vannak, a befizetett összeget a későbbiek során bármilyen más szolgáltatásra fel lehet használni. Mindenkinek sajnálatos, ami mostanában történik, nemcsak anyagilag, hanem inkább lelkileg – mondta lapunknak Gyimesi Judit, az egyik szekszárdi ruhaszalon tulajdonosa.

Szalagavató-hullám februárban is várható, így a báli szezon ruháival kapcsolatos érdeklődés azért folyamatosan jelen van.

– Sokan bíznak abban, hogy a szalagtűző bálokat, ha későbbi időpontban is, de megtartják. A fiatal lányoknak nagyon fontos az életében ez a nap, hiszen többségük első alkalommal vesz fel báli ruhát. A lányok addig is, amíg minden a helyére kerül, tudnak nézelődni, ruhákat próbálni – tette hozzá Gyimesi Judit.

Pécsi Gábor, a Tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója lapunknak elmondta, hogy intézményükben negyvenkét diákot érint a szalagavató báli esemény.

– A szalagtűző bált elhalasztottuk, amikor vége a koronavírus-veszélyhelyzetnek, akkor megtartjuk, még ha erre jövő év áprilisában is lesz csak lehetőségünk. A szalagavató fontos esemény a gyerekek életében, és nekünk is szívügyünk – mondta.

A várakozás időszakának is nevezhető, amiben vagyunk

Tavasszal esküvők maradtak el, amelyek időpontját nem lehetett nyárra tenni, mert addigra szinte minden hely foglalt volt. A március–április–május hónapokra kitűzött esküvők többségét őszre csúsztatták, ám a szabályozások értelmében sokan ismét lemondtak a lakodalomról. A menyasszonyok közül sokan még egy-másfél évet is várnak inkább a nagy esküvőig.

– Számukra is nehéz ez az időszak, több típusú menyasszonyi ruhát érdemes felpróbálniuk, hogy végül kiválaszthassák azt, amelyre kislánykoruk óta vágynak. Mi a szigorítás időszakában vadonatúj kollekciót készítünk. A menyasszonyi ruháink magyar kivitelezésűek, mi varrjuk fel a csipkét, a gyöngyöket kézzel, a kollekciónk saját tervezésű. Vidéken jelenleg két szabásvonal a kedvelt, amelyhez alkalmazkodunk, az egyik a szűk, testhezálló, a másik a hercegnő típusú menyasszonyi ruha, csillogós köves vagy natúrabb díszítésekkel, valamint kedvelt a tüll, a tüllös megjelenés – mondta lapunknak Gyimesi Judit.

Még kérdéses, hogy lehet-e szalagtűző

A tizenkilenc esztendős Bencze István a Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégium diákja. Villanyszerelő szakon végez. Azt mondta: nem volt szó arról, hogy elmaradna a szalagtűzőjük. – Ebben a helyzetben persze bármi borulhat, az utolsó percben is változhat – fűzte hozzá. Arról is beszélt, mit jelent számára az esemény. – Nem várok rá olyan értelemben, hogy „hű, mikor lesz már?” – fogalmazott.

– A mienk elvileg csütörtökön lett volna, de nem tartották meg, és még nem tudom, mikor lesz – válaszolta kérdésünkre a tizenhét éves Toláczi Zsanett, aki a Tolna Megyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola cukrász szakos tanulója. Azt is elárulta: felmerült, hogy tánc nélkül zajlik le, valamint hogy nem lehet vendéget vinni.

Barabás Dominik tizen­nyolc éves, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola végzőse. – A mi szalagtűzőnket lefújták – tájékoztatott. – Nekem nagy idill sose volt ez a szalagtűzősdi, de jó lenne azért, ha valamilyen formában meg lenne tartva, mégiscsak ez az utolsó év.

Borítóképen: Az egyik szekszárdi szalon munkatársa, Ullein Edit egy glitteres tüllből készült ruhát mutat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában