otthoni praktikák

2021.01.09. 13:00

Egyszerű trükkökkel megtisztulhatnak a falak

Tolnai Népújság

Forrás: Shutterstock

Bár a festést hosszú távon nem úszhatjuk meg, a következő tippek átmenetileg mégis megoldást nyújthatnak a koszos falainkra. A felújítást, festést általában a tavaszi-nyári szezonra időzítjük, de mi történik akkor, ha lakásvásárlás, költözés vagy más halaszthatatlan teendő miatt a renoválást télen kell elvégeznünk. A lakáskultúra.hu ehhez nyújt segítséget.

Sütés-főzés közben előfordulhat, hogy zsír- és olajfoltok cseppennek a falra. A legegyszerűbben kukoricakeményítővel tüntethetjük el őket: tegyünk egy keveset egy puha rongyra, és addig dörzsöljük vele a zsírpecsétet, amíg el nem tűnik.

Az ecetalapú, házilag kikevert tisztítószerrel csodákat művelhet a foltos falakkal. Mindehhez keverjünk össze fél pohár ecetet negyed pohár szódabikarbónával, majd az egészet oldjuk fel körülbelül három liter vízben. A keveréket töltsük szórófejes flakonba és spricceljük be vele a szennyezett felületet, majd ezt töröljük át egy tiszta, száraz, nedvszívó kendővel.

Ha ennél erősebb szerre van szükségünk, próbáljuk következőt: keverjünk össze 2,5 dl 20%-os ecetet 2,5 dl szalmiákszeszt és 70 g szódabikarbónát 4 liter meleg vízzel. Mártogassuk ebbe az oldatba a szivacsot vagy a törlőruhát, csavarjuk ki alaposan, majd töröljük át a falakat. Hagyjuk megszáradni!

Szappanozzunk be egy szivacsot, majd kezdjük el vele óvatosan dörzsölni a falat. Ügyeljünk rá, hogy ne nyomjuk rá túlságosan: a titok nyitja a minél több mozdulatban rejlik. Hagyjuk, hogy a szappan kioldja a szennyeződéseket, majd töröljük át a felületet egy tiszta vizes szivaccsal és egy száraz törölközővel itassuk fel a vizet.

Borítóképünkön: Nem kell a tavaszi festési szezonig várni, ha tiszta falakat akarunk magunk körül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában