online igehirdetés

2021.01.22. 15:30

Vasárnapig tart az idei református imahét

A Tolna megyeieket, főleg a nagydorogi reformátusokat az a megtiszteltetés érte, hogy Surányi Réti Katalin tiszteletes asszony is bekerült a világ különböző sarkaiban élő lelkipásztorok igehirdetőinek nyolcas csapatába. A vasárnapig tartó imahét a Marosi Református Egyházmegye szervezésében valósul meg.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

A múlt vasárnap, január tizenhetedikén kezdődött és nyolc napon keresztül tart az imahét, amelyen Surányi Réti Katalin, Nagydorog lelkésze is igét hirdet. Lelkésztársaival együtt Erdélyből elszármazottak, van közülük, aki a kanadai Edmontonból, a hollandiai Urkból vagy éppen az ausztrál városból, Sydney-ből jelentkezik be. A többiek a romániai, Szatmár megyei Ákos faluból, Vácról, ketten pedig Budapestről. Az egész világot átfogó imahetet, vagy inkább imanyolcat minden év január harmadik hetében tartják. A pandémia miatt az idén először online formában. Az imahét a Marosi Református Egyházmegye szervezésében valósul meg.

Surányi Réti Katalin, Nagydorog lelkésze (Beküldött kép)

– 1968-ban rendezték meg először ezt a programot, amelyet az Egyházak Világtanácsa dolgozott ki. A Krisztus-hívő felekezetek azonban a huszadik század elején kezdték egymással jobban keresni a kapcsolódást. Arra helyezni a hangsúlyt, ami összeköti őket. A Krisztusban lévők lelki egységéért imádkozunk, közös célokért fogunk össze. Hét éve vagyok lelkész Nagydorogon, és elmondhatom, példaértékű az egyházak közötti együttműködés. Az idén a svájci protestáns szerzetes nővérek dolgozták ki a nyolcnapos imahét programját – nyilatkozta lapunknak Surányi Réti Katalin lelkész, aki lelkész társaival külön-külön videófelvételeken rögzítette igehirdetését, amelyeket aztán egymás rendelkezésére bocsátottak.

A videójában arról beszél, hogyan lehet megerősödni a kisebb közösségekben lelkiekben, amely célkitűzés még fontosabbá válik a vírushelyzet utáni időszakban. Akkor lesz igazán újra szükség arra, hogy egymásra találjanak, hiszen a járvány megfékezésére hozott szabályok miatt fizikailag eltávolodtak. Nagydorogon az elmúlt időszakban, karácsony után döntöttek úgy, hogy vasárnaponként megtartják az istentiszteleteket.

Távol ülnek egymástól, maszkokat viselnek, de jelen vannak a fűtés nélküli templomban. Az istentiszteletek mindössze félórásak, kevés résztvevővel. A helyi tévé minden alkalmon felvételeket készít, azok online is megtekinthetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában