Párszor elaludta az első óráit az egyetemista lány

Szekszárdi és más Tolna megyei kötődésű fiatalok beszéltek arról, hogy milyen a felsőoktatás a koronavírus-járvány második hulláma alatt, hallgatói szemszögből. Az is elhangzott, hogy eltér a helyzet a tavalyi online oktatástól.

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

Megyénk érettségizettjei közül sokan Pécsre, a Pécsi Tudományegyetemre, vagy Budapestre mennek továbbtanulni. Négy különféle egyetemi kar húsz év körüli hallgatói osztották meg, hogyan érzik magukat, mik a benyomásaik, melyek a hátulütői, esetleg előnyei most az online oktatásnak.

A húszéves Fehér Kristóf, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar sport- és rekreációszervezés szakos hallgatója azt mondta: előnyben vannak ilyenkor, könnyebb jobb jegyet szerezni. Letudta a legnehezebb tárgyait. De nincsenek bulik, sem közösség, ami elszomorítja őt. A papír meglesz, de megszerzése nem lesz élmény. Hozzátette: sok a gyakorlati tárgya, így például a gyógyúszást is online kell megtartaniuk, ami lényegében kivitelezhetetlen.

Fehér Kristóf már letudta a nehezebb tárgyakat (Beküldött fotó)

A húszesztendős Killer Fénya a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar kémia szakán hallgató. Azt tapasztalta, könnyebb elkényelmesedni, párszor elaludta az első óráit, és nem igazán tudta megismerni a szaktársait sem, illetve több program is elmaradt, amit sajnál. Pozitívan szemlélve legalább nem kell fagyoskodnia, míg elér az egyetemig, többet lehet aludni és kevesebb dolog tereli el a figyelmét a tanulásról. – Nálunk elég jól megoldották az online oktatást, így összességében kibírhatónak tartom, de remélem, hogy a tavasz második felében már be lehet járni – mondta.

Killer Fénya nagyon örült annak, hogy felvették Fotó: Makovics Kornél

A huszonkét éves Szabján Alexandra (borítóképünkön) a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar építőművészet szakára jár. Úgy látja, nagy a változás a tavalyi online oktatáshoz képest. Ahogy most az első hetekben észrevette, a tanároknak nehezebb elkezdeni a félévüket. A vizsgák és a leadások picivel nehezebben mentek, pár szaktársával úgy tapasztalták, hogy többet várnak, és a feladatok is komplikáltabbak. Sokkal több programot kell megtanulniuk, mint amennyit az előttük levő évfolyamoknak kellett. De szerencsére a tanárok nagyon segítőkészek és mindenben segítenek.

Szabján Alexandra szerint nagy a változás tavaszhoz képest Fotó: Mártonfai Dénes

Egy tizenkilenc éves germanisztika szakos lány úgy fogalmazott: mivel ez volt az első féléve az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, nagyon sajnálta, hogy nem volt lehetősége igazán megismerni a szaktársait. Mentálisan például eléggé elfáradt, szerinte könnyebb elveszíteni a motivációt, mint ha jelenléti oktatás lenne. – Ugyanakkor azt gondolom, vannak előnyei is, például ha egy előadást vissza szeretnék nézni, le tudom állítani, vissza tudom pörgetni, így jobban megragad a tananyag – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában