kiskertész

2021.04.12. 09:30

Erkélyen is ültethetünk eperpalántát

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A karantén alatt felértékelődött a kertészkedés, amely egyrészt leköti az embert, másrészt még hasznos is. Nem kell még kert sem hozzá, hogy epret termesszünk. Szekszárdi olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy elég egy terasz, néhány nagyobb edény, pár eperpalánta, és már kezdődhet is a kertészkedés.

Elég egy terasz, néhány nagyobb edény, pár eperpalánta a kertészkedéshez Fotó: M. K.

Ideális hely az erkély a kúszó eper számára, mert hosszú indákat növeszt, mondta az általunk megkérdezett kertész. A megfelelően gondozott növény május végétől az első fagyokig kint tartható, és gyakorlatilag folyton terem. Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy ez a fajta nagyon kényes. Tápanyag- és vízigényét folyamatosan ki kell elégíteni. Ha a földje csak egy napra is kiszárad, megáll az indaképződés. Az ültetés utáni első virágokat le kell törni, így a növény az indaképződésre tud koncentrálni, mely a későbbiekben bőséges termést biztosít. A cserép legyen mély, és rendelkezzen alsó vízelvezető réteggel. A föld lehet általános virágföld, kerti tőzeg, komposzt és homok keveréke.

Öntözni rendszeresen kell, de nem szabad, hogy vízben álljon a növény gyökere. Teleltetni is lehet hűvös belső térben, vagy erkélyen letakarva. Leg­gyakoribb betegségei és kártevői a szürke penész, a lisztharmat. Szaporítani is lehet a futóik végein növekvő dugványokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában