mentális betegségek

2021.04.11. 11:30

Nálunk az emberek sajnos későn kérnek szakembertől segítséget

A Tolna Megyei Balassa János Kórházban található a megye egyetlen pszichiátriai osztálya, ahol az orvosok mindennapi munkájuk során a mentális megbetegedések szinte minden típusával találkoznak. Legmagasabb számban a szorongásos és depressziós tüneteket mutató páciensek fordulnak hozzájuk segítségért.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Dr. Kertész Ágnes tíz éve dolgozik a szekszárdi kórház pszichiátriai osztályának osztályvezető főorvosaként. Mint mondta, az elmúlt évtized korszerű gyógyszeres és pszichoterápiás támogatása a teljes rehabilitációt is lehetővé teszi, vagyis a pácienseik teljes értékű tagjaivá válhatnak a társadalomnak.

Dr. Kertész Ágnes lapunknak ismertette: Tolna megyében leggyakrabban szorongásos és depressziós tünetekkel fordulnak hozzájuk segítségért a betegek.

Legfőbb panaszaik az alvás- zavar, a napi munkájuk során észlelt teljesítménycsökkenés, a krónikus stressz, az aggodalmaskodás, a tartós hangulati nyomottság és kiterjedt szorongásos panaszok – mindezek gyakran változatos testi tünetekben nyilvánulnak meg.

Az idős, szellemi hanyatlás jeleit mutató páciensek és a fiatal, a droghasználat következtében kialakuló különböző mentális problémákkal küzdő betegeik száma is emelkedett. Az úgynevezett „nagy pszichiátriai kórképekben”, például skizofréniában, bipoláris zavarban szenvedők ellátása is osztályukon történik, ezekben az esetekben a kórházi ellátásra szorulók száma szintén emelkedik. Az emelkedő számok összefüggést mutatnak az úgynevezett dizájner­drogok használatának előtérbe kerülésével. Nem feledkezhetünk meg az öngyilkossági kísérletet elkövetők ellátásáról sem. Az elmúlt öt év felmérései szerint az öngyilkossági kísérletek és a befejezett öngyilkosságok száma fokozatosan csökkent Tolna megyében, de sajnos a legutóbbi vizsgálatok alapján, az újabb statisztikai adatok ismét enyhe romlást mutatnak.

– A világon ma a mentális megbetegedésekben szenvedők számát csak a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők száma előzi meg. Magas az emiatt munkaképtelenné válók, vagy hosszabb időre táppénzre kerülők száma is.

Magyarországon az emberek sajnos későn fordulnak szakemberhez segítségért, mentális problémák esetén – mondta el a főorvosnő, hozzátéve, hogy ezeknek a zavaroknak a felismerése is gyakran nehéz, mert sokszor testi tünet vagy megbetegedés formájában jelentkezik.

Előfordul, hogy csak egy-egy tünettel, például alvászavarral fordulnak orvoshoz a betegek, így a kezelés annak megoldását célozza, a mentális zavar pedig rejtve marad. A későn felismert betegség gyakran krónikussá válik és csak részben tehető tünetmentessé.

A főorvos elmondta továbbá, annak ellenére, hogy valamilyen mentális betegségen minden negyedik ember átesik élete folyamán, ezek jelenléte kevésbé elfogadott a társadalomban.

Az elmúlt években mégis tapasztalható elmozdulás, és egyre többen veszik igénybe a különböző ellátási formákat beutaló nélkül. Mára számos olyan segítségnyújtási forma elérhető, amely járóbeteg-ellátás keretein belül nyújt felépülési lehetőségeket.

Az elmúlt évtized korszerű gyógyszeres és pszichoterápiás támogatása a teljes rehabilitációt is lehetővé teszi, hogy pácienseik teljes értékű tagjaivá váljanak a társadalomnak. A páciensnek és a terápiás teamnek is nagy siker a munkába állás elérése és a családi egyensúly megteremtése.

– Tíz éve dolgozom a pszichiátriai osztály vezetőjeként Szekszárdon. Ez az időszak számomra az elfogadásról, az odafordulásról, a segítségnyújtásról szólt és az önzetlen segítségnyújtást tapasztalhattam meg mind a magánemberek, mind a civil és a szakmai szervezetek, illetve hivatalok részéről is – tette hozzá dr. Kertész Ágnes osztályvezető főorvos.

Népszerű és hasznos programjaikat folytatni szeretnék

A főorvosasszony az elmúlt évek törekvései közé sorolta a mentális problémák felismerésére, megismerésére és elfogadására szervezett programokat: rendszerint évente két alkalommal Alzheimer-kór-szűrést és előadásokat tartanak az idősek számára, civil szervezetekkel közösen. A Mentális egészség világnapján, az osztályukon tartott, egész napos rendezvényre bárki ellátogathat. A Pszichológia kultúra hetének rendszeres résztvevői, ahol a pácienseik munkáiból kiállítás látható és szakembereik előadásokkal kapcsolódnak a rendezvényhez. Osztályukon hagyománnyá váltak a téli és tavaszi ünnepkörhöz tartozó programok, együttesekkel, énekkarokkal, magánemberekkel, a megyei könyvtár és a színház munkatársaival. Ez a közösen eltöltött idő rendkívül bensőséges és meghitt a szereplők és a hallgatóság számára is, amit a járvány elmúltával mindenképpen folytatni szeretnének.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában