jóslás

2021.06.21. 07:00

Egy jós megjósolta neki, hogy jós lesz

Már kislánykorában érdekelte a jóslás Szűcs Józsefnét, de komolyabban csak nyugdíjazása után foglalkozott vele. Kártyából, babból, kávézaccból jósol, és az álomfejtéshez is ért. Volt, akinek megjövendölte, hogy a tengerentúlra megy férjhez, és úgy is történt.

Wessely Gábor

Irigylésre méltó természeti környezetben él a jósnő Tolna szélén, az Öregvajkának nevezett településrészen. Az utca nem más, mint a Holt-Duna-ág gátja, mellette, a mentetlen oldalon ártéri erdő, a mentett oldalon négy-öt ház. Az épületek mögött szántóföldek, s a tágas határ. Kerítések nem mindenütt vannak, a jósnő udvarába, kertjébe is bejár egy őz a gidájával, s kóstolgatja a borsót, meg a többi veteményt.

Szűcs Józsefné pályája kezdetén ápolónő volt Szekszárdon, aztán reggelizőboltot működtetett Tolnán, egy ideig a bogyiszlói iskolában napközis nevelőként tevékenykedett, majd a tolnai textilgyárban helyezkedett el, adminisztrációs munkakörben.

Ott dolgozott a leghosszabb ideig, több mint 15 éven keresztül, egészen 1993-as nyugdíjazásáig. Jóslással komolyabban csak azt követően kezdett foglalkozni, nem üzleti alapon, hanem szívességből szolgáltatva rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek. Bekukucskálni a holnapot takaró függöny mögé. Gyermekkorától kezdve foglalkoztatta ez a dolog. Egyszer kilencéves kora táján Pesten vendégeskedett a nagybátyáéknál. Kivitték a Városligetbe, s ott meglátott egy szakállas embert, aki jósolt. Ő érdekelte a legjobban, nem a hullámvasút, nem az elvarázsolt kastély. Beállt a sorba, és a tenyérjós megjósolta neki, hogy kártyajós lesz. – Meg is tanultam, persze jóval később a kártyajóslást – mesélte – magyar és cigány kártyából. Egyszer a harkányi fürdőben megismerkedtem egy jugoszláv jósnővel. Ő a kávézaccból való jóslást mutatta meg. Ismerem a negyven szem babból való jóslás módját is, és nagy gyakorlatom van az álomfejtésben.

A kilencvenes évek második felében vállalt rendszeres rádiós és tévés szerepléseket is egy kis gázsiért, amivel kiegészíthette a nyugdíját. Az Alisca Rádiónál Forró Lajos, a Pop TV-nél Kindl Gábor volt a mentora. Műsorai a legnézettebbek, leghallgatottabbak közé tartoztak. Sok kedvező visszajelzést kapott, miszerint bejöttek az általa megjövendölt fordulatok az emberek életében. Egy lánynál például azt mutatta a kártya, hogy a tengerentúlra fog férjhez menni, s ez meg is történt.

Jelenlegi aktuális kérdés: meddig tart a járvány?

– Nem fog máról holnapra eltűnni – mondta kártyát, kártyára dobva, lefordítva, felfordítva –, sok kellemetlenséget, veszteséget okoz még ez a vírus. Akit elkerül, adjon hálát érte!

Sokat kertészkedik, fűszerpaprikát is termel

Bogyiszlón született Szűcs Józsefné 1939-ben. Tolna-Öregvajkán él harmadik párjával. Mindketten társaságkedvelő, zenés-táncos összejövetelekre szívesen járó emberek. Az első férjétől 1980-ban elvált, második házasságát 1990-ben kötötte, de megözvegyült, jelenlegi társával 2007 óta van együtt. Egy lánya, két unokája és egy dédunokája van. Dolgozott Bogyiszlón, Szekszárdon és Tolnán. A textilgyárból ment nyugdíjba 1993-ban. Azt követően kezdett jóslással és álomfejtéssel foglalkozni. Képezte magát, de mindennél fontosabb szerinte ehhez a tevékenységhez a jó emberismeret és a tapasztalat. Ideje jó részét a kertjében tölti. Fűszerpaprikát és más konyhakerti növényeket termel a családja számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában