otthonosított váróterem

2021.06.18. 07:00

Igazán hazaér, aki Szakály központjában száll le a buszról

Új szintre emeli a hazaérkezés érzését a Szakály központjában található buszmegálló: bútorozott váróterem áll az utazóközönség rendelkezésére.

Markovics Norbert

20210616_Tömegközlekedés_Szakály_Rendhagyó berendezést kapott Szakályban a központi buszmegálló. Horváthn Jánosné és kislánya Horváth Renáta Melánia várják a buszt_Fotó: Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság _MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

Még ha nem is jártak mostanság a Kapos-parti községben, bizonyára Önök közül is sokan találkoztak már a berendezett buszmegállóról készült fotókkal, mémekkel a közösségi médiában. A kreatív kezdeményezés híre természetesen szerkesztőségünkbe is eljutott, így hát felkerekedtünk, hogy közelebbről is szemügyre vegyük az internet népe által felkapott látványosságot, illetve megszólaltassuk az ötletgazdákat.

A helyszínen Paddi Andrea, a négyfős, helyi civilekből álló lelkes csapat egyik tagja fogadott minket. Mint mondja, rajta kívül Györe Erika, Kakráné Szántó Tünde, a művelődési ház vezetője és Szemes Ibolya dolgozott szabadidejében két héten át, naponta több órát azért, hogy a váró jelenlegi állapotában nyújtson kényelmes és otthonos megpihenési lehetőséget az utazni vágyóknak, megfáradtan hazatérőknek. Megtudjuk tőle továbbá, hogy a közelben korábban kihelyezett, hasonló kompozíciójú tavaszi installáció ihlette meg őket (melynek kialakításában és berendezésében szintén ők négyen vettek részt), és bizony rá is fért már némi csinosítás és felújítás a megállóra, ahogy alábbi, interaktív ábránkon is látszik.

Kezdésként felkeresték a polgármestert, aki áldását adta a tervre. Ezután lefestették a buszmegálló előterében a virágládákat, s új virágokat is ültettek. Belül megtisztították és újrameszelték a falakat, falvédő pozdorjákat fúrtak fel. A padok elkészítésében segített két helyi lakos, Borsi Ferenc és Nikl János. A falon látható két, virágos képet, az asztalt és a lámpát Györe József szakályi vállalkozó ajánlotta fel. A csempéket, a kandalló darabjait, a foteleket és a retro telefont Paddi Andrea hozta, az órát pedig újonnan vásárolták. A „tűzhely” és a telefon csak látványelemek, így tehát begyújtani nem lehet. Díszítésként került még a fedél alá egy-egy kukoricavirág és begónia, unaloműzőnek pedig könyveket és újságokat is találhat, aki beül a váróba.

Kérdésünkre Andrea hozzáteszi, zömében pozitív visszajelzéseket kaptak, aminek nagyon örülnek, hiszen rengeteg dolgos órát fektettek a projektbe. Szerencsére, eddig úgy tűnik, az emberek többsége nem csupán értékeli, de vigyáz is a munka gyümölcsére. Miközben arról beszélgetünk, hogy mennyien dicsérik, vagy épp állnak meg meglepetten lefényképezni az egyedi buszmegállót, mintegy megerősítendő az elhangzottakat, egy kocsolai hölgy lép oda hozzánk, s elismerően jegyzi meg, hogy szerinte nagyon szép lett. Remélhetőleg még sokáig szép is marad.

Borítóképen: Gyermekével pihen meg egy szakályi lakos a váró árnyékában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában