kezelés

2021.06.19. 11:30

Segítséget kér, de ő is ad annak, aki kéri

Kiss Barbara mellrákkal küzd, de nem adja fel. A fiatal szekszárdi nő minden lehetőséget megragad annak érdekében, hogy meggyógyulhasson. A tumor jól kezelhető egy Amerikából beszerezhető gyógyszerrel, melynek árát az adományokból tudja fedezni.

Kalmár Klaudia

Fotó: Beküldött fotó

A fiatal nő, Kiss Barbara külföldön élt, betegeskedésre panaszkodott, majd kiderült, mellrákja van. Márciusban kezdett a családja adománygyűjtésbe, hogy beszerezzenek három havi gyógyszert, aminek átszámítva havi adagja kétmillió forintba kerül. Ez a gyógyszer egy célzott, a vérkép alapján elkészített magas hatékonyságú szer, amelyet jelenleg kizárólag az Egyesült Államokban gyártanak.

A márciusban megjelent cikkünk után Barbarát megműtötték. – Nehéz helyzetbe kerültem, mert választanom kellett, hogy kemoterápiára járok, vagy pedig megműtenek. Én a műtétet választottam. Áprilisban történt, mely jól is sikerült. Sajnos ki kellett venni a hónalji nyirokcsomókat, mert áttét keletkezett. A gyógyszeres kezelés előtt a legnagyobb áttét három centis volt, azonban a gyógyszernek köszönhetően a műtét előtt összezsugorodott két centire.

A gyógyulás lassú folyamat, az inak annyira összetapadtak, hogy gyógytornáznom kell, mert a kezeimet nem tudtam felemelni. A gyógytornász mondta, hogy ne aggódjak, van egy specifikus program, azóta jól haladok – mesélt a műtétről Barbara.

Míg kórházban volt, megosztotta állapotát a közösségi oldalán, a Segíts a nővéremnek, Barbarának című Facebook-oldalon, mely során elkezdtek jönni újra az adományok.

– Míg bent feküdtem, nemcsak a harmadik hónapra lett meg a gyógyszerem, hanem a következőnek majdnem az egészére összegyűlt a pénz. Vártam, hogy megjöjjön a végleges szövettan, kiszedték a varratokat, s akkor láttuk, hogy agresszívabb a daganat, mint amire gondoltunk, egy gyorsan osztódó típus.

Fotó: Beküldött fotó

Az orvosok megint döntés elé állítottak, hogy kérem-e a kemoterápiát, mely fél évig tartana sugárterápiával együtt. Őszintén szólva ez elég ijesztő, mert csontvelő károsodást, immungyengeséget és hosszú távon szívkárosodást is okozhat. Ezen kívül menopauzához vezetne, petefészek-károsodást okozna, és valószínűleg nem lehetne gyerekem.

Közben konzultáltam az amerikai orvossal, aki inkább a gyógyszert ajánlotta, hiszen az nem tesz tönkre egy szervet sem, és ad az immunrendszernek is egy esélyt hogy felálljon. A gyógyszeres kúra is féléves, ebből három hónapon már túl vagyok. Először azt hittük, elég lesz három hónapig szednem, de miután kiderült, hogy agresszívabb a daganat, rájöttünk, hogy több kell – folytatta.

Barbara le volt törve, de nem adja fel. Sok mindennek utánajárt, konzultált. Olyan diétát folytat, mely a daganatos betegeknek ajánlott, valamint oxigénterápiára jár. – Egyelőre úgy döntöttem, hogy nem kérem a kemoterápiát, helyette folytatom a gyógyszeres kezelést. Az augusztusi és szeptemberi adag összegére még szükségem van, mely körülbelül négymillió forint.

Hiszem, hogy hatásos, mert készítettünk egy tumormarkert, melynek értéke jelentősen csökkent. Ez egy nagyon jó változás, mert amikor nem kapsz kemoterápiát és megműtenek, akkor a véráramban szétszóródhatnak a tumorsejtek – fejtette ki.

Segít a tapasztalatai megosztásával

Ahogy mondta, mindenkinek segít a lehetőségek feltárásában és a tanácsadásban, aki hasonló helyzetben van, mint ő. – Minden kedves hozzájárulónak köszönettel tartozom, akik eddig támogattak. Eldöntöttem, hogy bárki kérdezhet tőlem, mindent elmondok, amit megtanultam és segítek bárkit tanácsokkal. Nem mondom, hogy a kemoterápia egy rossz dolog. Mindenki azt vállalja el és úgy gyógyuljon meg, ahogy az neki a legjobb. A legfontosabb, hogy ne felejtse el, mekkora felelősséggel jár az ilyen döntések meghozatala. Mindig jó, ha van több lehetőség, akinek szüksége van rá, fedezze fel a legtöbbet, de mindenki azon az úton haladjon, amiben hisz – mondta Barbara. A speciális gyógyszerkezelésre Kiss Barbarának a 11773463-01206955 (OTP Bank) számlaszámon lehet adományozni. Tanácsadás esetében pedig kereshetik a 06-70/904-5064-es telefonszámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában