Az állatorvos válaszol

2021.12.03. 15:30

Mit jelent, ha nem gyógyul a légúti betegség?

B. M.

20210403 Hódmezővásárhely Kovács István Kovidoki állatorvos Simonyi utcai rendelőjében. Képen: vizsgálat Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Forrás: MW

Fotó: illusztráció

Ha az előző cikkben említett felső légúti betegségek nem gyógyulnak meg, az azt jelenti, hogy a kórokozó – legtöbbször vírus, illetve baktérium – az immunrendszer gyengesége miatt lejjebb hatol, megbetegítve a légcsövet. Később esetleg a nagyobb hörgőket, majd a kisebb hörgőket, vagy esetleg az egész tüdőt.

A betegség elmélyülését elősegíthetik a lázcsillapítók és egyéb tüneti gyulladáscsökkentők is, hiszen a láz a szervezet egyik jelentős védekező mechanizmusa, amelyet hogyha elnyomunk, a mikroorganizmusok fejlődésének kedvezünk. Csak a nagyon magas lázat kell csillapítani – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+36-30/937-1906) tulajdonosa.

Hozzátette: a légcső és az alsó légutak gyulladása kínzó köhögést, esetenként magas lázat tud okozni, a tüdőgyulladással együtt ezek a betegségek alkalmanként még a szakember számára is kihívást jelenthetnek. Főleg akkor, amikor egy antibiotikumokra rezisztens baktérium van jelen, vagy egy vírus, amelyre az antibiotikumok nem hatnak, és amelyet a szervezetnek kell legyőznie.

Dr. Jakab Ferenc állatorvos

Következésképpen nagyon fontos az állatok immunrendszerének megfelelő szinten tartása, amit leginkább helyes táplálással lehet biztosítani (minél kevesebb mesterséges táp, inkább húsok és zöldség), szükség esetén ásványi anyag- és vitamin kiegészítéssel. Az ember közvetlen közelében élő állatoknál, lakásban tartott kutyáknál, macskáknál meghatározó lehet a gazda és családjának az állathoz való viszonyulása, illetve az emberek lelkiállapota: például, ha a gazda dühös, vagy fél, az állat is fél, a tartós stressz pedig csökkenti az immunrendszer működését.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában