Hagyományőrzés

2022.02.28. 07:00

Minden jóval töltve volt a majosi kolbászfesztivál

Finom ételekből, pálinkából és jó hangulatból sem volt hiány szombaton Majoson, a helyi hagyományőrző egyesület által második alkalommal életre hívott kolbásztöltő versenyen.

Vizin Balázs

Potápi Árpád János (jobbról a harmadik) adta át a vándordíjat a hidasi csapat vezetőjének, Ömböli Zoltánnak Fotó: V. B.

– Mindent (is) betöltöttünk ma 11 órától: a darálthúst kolbásznak, a pálinkát pedig a poharakba. Egyikből sem maradt – ezzel a megállapítással fogadott bennünket egy csapat szombaton kora délután a majosi kolbásztöltő versenyen. Szemlátomást igazat mondtak a fiúk, ugyanis a frissen kisütött, fokhagymától illatozó kolbászok ott sorakoztak a tányérokon, és a pálinkás üveg tartalma is igencsak a végét járta. Az utánpótlást tekintve azonban aggodalomra nem volt okuk, hiszen rajtuk kívül még 38 csapatnál – és a szervezőknél – is volt „folyékony kabát”, ami igencsak elkelt az alig néhány fokos kültéri klímát tekintve.

A majosi futballpályán felállított két hatalmas rendezvénysátorban senki sem fázott, aminek több oka volt. Egyrészt mindenki rétegesen fel volt öltözve, továbbá nem spórolták ki a jókedv fűszerének is számító pálinkát, harmadrészt a Hangulat zenekarnak köszönhetően kiváló muzsikaszóra rophatták a csapatok kolbásztöltés közben. Ez azonban nem vonta el a figyelmüket, sőt, kifejezetten inspirálóan hatott a zene a baráti társaságokból verbuválódott együttesekre.

A Hangulat zenekar muzsikáira ropta a közönség késő estig (A szerző felvételei)

A Makán Hargita, Szabó Tibor, Ónodi Szabolcs és Galambos László alkotta zsűri is ezt erősítette meg, ugyanis elmondásuk szerint kiváló kolbászételek készültek, nehéz volt kiválasztani közülük a legjobbakat. Szabó Tibor, Bonyhád alpolgármestere hozzátette, a dobogós helyezettek kiválasztása különösen nagy fejtörést okozott számukra, azonban végül itt is sikerül dűlőre jutniuk. Az idei kolbásztöltő verseny bronzérmese a váraljai csapat lett. Őket a Munk Erik vezette laskói együttes követte a képzeletbeli dobogón, amelynek első fokára a Hidas Néptánc és Hagyományőrző Egyesület csapata állhatott fel.

Munk Eriknek és a laskói együttesnek gratulált az államtitkár

A díjakat Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a bonyhádi-dombóvári térség országgyűlési képviselője, valamint Sárkány Szabolcs és Fábián István főszervezők adták át a csapatoknak. Külön megköszönték – és ajándékkal is honorálták – annak az 5 együttesnek a jelenlétét, akik a határon túlról érkeztek.

Kinőtte magát a rendezvény

Fábián Istvántól megtudtuk, a völgységiek mellett al-dunai, székelyföldi, felvidéki és horvátországi együttes is rajhoz állt a 2020-ban nagy sikerrel debütált rendezvény hétvégi folytatásán. A bonyhádi önkormányzat és a nemzetpolitikai államtitkárság által is támogatott rendezvény egészét fantasztikus hangulat jellemezte. A szervezők megköszönték mindazok segítségét, akik hozzájárultak a program sikeréhez. Hangsúlyozták, jövőre is lesz folytatása a bulinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában