Fürdés

2022.07.20. 11:41

Szabad vízen életveszélyes lehet a virtus

Sokan azt gondolják, tudnak úszni, mégis évről évre történnek balesetek, rosszabb esetben halálesetek a szabad vizekben.

Schilli-Bárány Margit

Strand a folyóparton. A gyerekekre különösen figyelni kell ilyen helyen Fotó: MW-archívum

Fotó: Pusztai Sándor

Minden évben számtalan felhívás és figyelmeztetés özönlik ránk a nyári fürdőzésekkel kapcsolatban. Mégis a Dunában és mellékágaiban, a szabad vizekben évente mintegy negyven-ötven ember veszti életét. Csobay Balázs, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság ezredese elmondta, a tragédiák javarészt az emberek gondatlansága, figyelmetlensége, felelőtlen magatartása miatt történhetnek meg.

Az ezredes hangsúlyozta, a vízbe fulladtak többségéről a környezete úgy tudta, hogy az illető tudott és rendszeresen úszott is. Ám azzal sokan nem számolnak, hogy a természetes víz más, mint a strand. A végzetes balesetek a parttól általában tizenöt-húsz méterre következnek be, így egyértelmű, hogy a szabad vizekben történő úszás és fürdőzés egészen más, mint amit az emberek az uszodákban, strandokon megszoktak.

Sokan nem ismerik a saját teljesítőképességüket és nem készülnek fel a természetes vizek által rejtett veszélyekre. Ilyen például a változó vízhőfok, az áramlatok, kisebb örvények, a rendellenes vízmozgás, az erősebb sodrás, az egyenetlen mederfenék, a vízi növények, a hullámzás. Ezen felül előfordulhatnak váratlan helyzetek, mint a matracról vízbefordulás, csónakborulás, vagy akár a partról való vízbeesés.

Ezek a hirtelen bekövetkezett esetek még a gyakorlott úszókat is megzavarhatják. Gondoljunk csak arra, hogy nemrégiben profi szakemberek is sajnos életüket vesztették az erős sodrásban. Szakértők szerint az tud úszni, aki legalább fél órán keresztül képes magát fenntartani a víz felszínén. Ezen felül lényeges, hogy a százhúsz centiméternél nagyobb vízmélység már közvetlen életveszélynek tekinthető. Ezért mielőtt ismeretlen helyen strandolunk, minden esetben mérjük fel a terepet. Győződjünk meg a vízmélységről, a víz alatti akadályokról és a rendellenes vízmozgásról. Egyedül lehetőleg ne fürödjünk, és mielőtt vízbe megyünk, egy kis mosakodással hűtsük le magunkat.

Vannak fontos szabályok

Szeszes ital fogyasztása és étkezés után se menjünk be a vízbe, továbbá fáradtan vagy kialvatlanul se fürödjünk. Fontos lenne, hogy csak kijelölt fürdőhelyen menjünk a vízbe és hat éven aluli, illetve tizenkét éven aluli, úszni nem tudó gyermek csak felnőtt felügyelete mellett fürödhet szabad vizekben. Továbbá tilos hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagy hajók és úszó munkagépek száz méteres körzetében, egészségre ártalmas vizekben fürödni. Kijelölt fürdőhelyek kivételével ne fürödjünk határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben sem. Ne feledjünk el, egy pillanat alatt a legtapasztaltabb úszó is bepánikolhat, ezért fokozottan figyeljünk egymásra. Ha nem vagyunk biztosak az úszástudásunkban, legyünk óvatosak és maradjunk a part közelében, ahol még leér a lábunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában