Jupiter

2022.10.18. 12:49

A Jupitert tanulmányozták a diákok

Az utóbbi évek leglátványosabb megfigyelésében volt része azoknak a tanulóknak, akik a közelmúltban részt vettek a tamási Würtz Ádám Általános Iskola csillagász szakkörének legutóbbi foglalkozásán.

G. R.

Beküldött kép.

Mint arról az iskola tájékoztatott, a Jupiter bolygó láthatósága ugyanis hatvan éve volt utoljára ilyen kedvező, így teljes pompájában tanulmányozhatták a Naprendszer legnagyobb bolygóját. 

Juhász Dénes tanár, a csillagász szakkör vezetője emellett még a diákok figyelmébe ajánlott egy közelgő csillagászati eseményt, ugyanis október 25-én részleges napfogyatkozás lesz, amely azt jelenti, hogy a Hold bő harmadát eltakarja majd a Napnak. A mintegy két órán át tartó jelenséget szabad szemmel és távcsővel is meg lehet majd figyelni a déli órákban. 

A mostani fogyatkozáshoz hasonlót legutóbb 2015-ben lehetett megfigyelni, akkor ötvenkilenc százalékát takarta ki a Hold a Nap területének. A következő nagyobb, Magyarországról negyvenhét százalékosan látszó fogyatkozás 2027. augusztus 2-án következik majd be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában