Diabétesz

2022.11.15. 20:00

Több százezer magyar nem tudja, hogy cukorbeteg

A cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén jelentősen ronthatja a beteg életminőségét és életkilátásait. Alattomos kór, amely sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor már előrehaladott stádiumról beszélhetünk. A diabétesz világnapján dr. Schranz Róbert szekszárdi háziorvost kérdeztük.

Ábrahám-Gazsó Rita

Illusztráció: Shutterstock

Civilizációs népbetegségről van szó, amelynek kiváltója az örökletes és környezeti tényezők együttese. Folyamatosan nő a betegek száma itthon, és újabban a jólét bekövetkeztével az úgynevezett harmadik világban is – mondta lapunknak dr. Schranz Róbert. A háziorvostól azt is megtudtuk, hogy a cukorbetegség Tolna megyében többezer embert érint, amelyet a genetika és a környezeti tényezők, a nem megfelelő táplálkozás egyaránt okozhatja.

Mint ismert, az egyes típusú cukorbetegség főként gyermekek, fiatalok esetében fordul elő. A problémát itt az okozza, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulása miatt nem képződik inzulin, emiatt a beteg élete során végig ennek pótlására szorul, kezelését szakorvos végzi. Az egyes típusú diabéteszes betegek tüneteire jellemző, hogy sokat isznak, mert magas a vércukorszintjük, ezért sok vizeletet is ürítenek. 

A kettes típusú diabétesz idősebb korban jelentkezik. Ebben az esetben nem pusztulnak el az inzulintermelő béta sejtek, de ennek ellenére nincs megfelelő inzulinhatás, így nem jut elég vércukor a sejtekbe. A betegeknél ritkán jelentkeznek erős tünetek, legtöbbször a szövődmények miatt gyanakszanak a cukorbetegségre, amikor romlik a látás, érzészavar jelentkezik a lábban, kézben vagy vesefunkció-eltérés látszik.

– A kezdeti stádiumban felfedezett diabétesz akár meg is fordítható folyamat, de mindenképpen lényegesen meghosszabbítható a gyógyszermentes élet – hangsúlyozza a háziorvos. Érdemes ezért rendszeres kivizsgálásokon ellenőriztetni a koleszterinszintet, a vérnyomást, különösen ha családi érintettség, életmód, túlsúly miatt érintett valaki. Ezek korrekciója, valamint az életmódváltás, így az egészségesebb táplálkozás, több mozgás sokat segíthet. Tapasztalatok szerint ugyanis például a túlzott szénhidrát fogyasztás különösen felgyorsíthatja a cukorbetegség kialakulását. Dr. Schranz Róbert kiemelte, hetente minimum 150 percet érdemes aktív mozgással eltölteni, de ha ezt hetente többször meg tudja valaki tenni, az még jobb, de akár rendszeres napi egy-egy órás séta is pozitív változást hozhat. 

A cukorbetegség világnapját első alkalommal 1991-ben rendezték meg a Nemzetközi Diabetes Szövetség illetve az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére. Azóta minden évben, november 14-én,  Frederick Banting születésnapján tartják meg, aki Charles Besttel együtt elsőként fogalmazta meg azt a módszert, amivel ki lehetett mutatni a hasnyálmirigy által kiválasztott anyagot, ami az inzulin felfedezéséhez vezetett 1922-ben. Éppen száz évvel ezelőtt történt meg az első klinikai inzulinteszt, amelynek folyamán a beadott készítmény megmentette egy cukorbeteg tinédzser életét. 

A világnap népszerűsége folyamatosan nő, ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját. A Diabétesz Világnap logója egy kék kör, amely egyben a cukorbetegség nemzetközi jelképe is, egy szimbólum, amely cukorbetegséggel küzdők közösségét jelképezi. 

Felmérések szerint mintegy négyszázmillió ember szenved diabéteszben szerte a világon, ebből ma Magyarországon több mint 1,1 millió cukorbeteg él, közülük ötezernél is több gyermek. Becslések szerint viszont további több százezer, többnyire 2-es típusú cukorbeteg ember élhet úgy Magyarországon, hogy nem tud anyagcsere-betegségéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában