A legjobb vörösbor

2023.04.01. 13:00

Beérett a Prantner Pince „zászlós hajója”

Határozott vaníliás, csokoládés illat jellemzi a Pranter Pince első és legszebb dűlőjének nevét viselő tételt, amely az idei szekszárdi borvidéki borverseny legjobb vörösbora címet érdemelte ki a (csúcs)zsűritől.

TEOL

Munkában a csúcszsűri: Dúzsi Tamás (balról), Vesztergombi Ferenc, Takler Ferenc és Mészáros Pál (Fotó: Mártonfai D.)

Mint arról korábban beszámoltunk, március 30-án rendezték meg a Szekszárdi Borvidéki Borversenyt, amelyre rekordszámú nevezés érkezett: ötvenhat termelő összesen 258 borát bírálta el az ország minden (bor)vidékéről érkezett szakemberek alkotta zsűri. 

Egy nappal később már csak a csúcszsűrinek akadt feladata: az Év borásza címet elnyert termelők és a hegybíró alkotta bíráló bizottság a jók közül is a legjobbakat választotta ki. A teljes eredménysor ugyan csak a Szent György-napi Borünnepen lesz ismert, annyi már tudott: a 2023-as esztendőben a Prantner Pince 2019-es évjáratú Sauli Cuvée tétele nyerte el a legjobb vörösbor címét.

A díjnyertes tétel 50% cabernet sauvignon, 30% merlot és 20% cabernet franc fajták házasítása. Az alapanyagot a névadó Sauli dűlőből szüretelték 2019 őszén. A bor két évig érlelődött új tölgyfa hordóban, ami után határozott vaníliás, csokoládés illattal került a palackba.

Prantnerék szerint a Sauli a pince zászlós hajója. „Szerettünk volna egy igazi bordeaux-i nagy cuvéet készíteni, amit a családunk első és egyben a legszebb dűlőjéről nevezünk el. A hatalmas teste és krémes folyása a szájban a jól beérett alapanyagnak köszönhető. Ajánljuk az igazi nagy borok kedvelőinek” - olvasható a pincészet honlapján.

Forrás: Prantner Pince

Nos, hogy nem csak a készítői gondolják igazán nagy bornak a 2019-es Sauli Cuvée-t, azt a számos már korábban begyűjtött elismerés is jelzi. A 2022-es Szekszárdi Borvidéki Borverseny aranyérme után ugyanis a tétel ugyancsak a legfényesebb medált kapta a 2022-es Vinagorán, legutóbb pedig a nívós bordeaux-i borversenyről, a Citadelles du Vin-ről tért haza aranyéremmel.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában