Olvasónk írta

2023.04.18. 21:40

Egy bukósisak üzenete

Egy a villanyoszlop tövében, a dús fűben elhelyezett bukósisak, fejvédő, s a fénykép – a motorral halálos balesetet elszenvedő még gyerek-felnőtt dusnoki fiú arcképe – emlékeztet szinte minden közlekedőt, aki rá-,illetve letér a szekszárdi tehermentesítőnek szánt, de ebbéli küldetését már nehezen betöltő elkerülő útra.

A kép illusztráció.

Jómagam nem csak a gépkocsiból, közvetlen mellette elhaladva látom az emlékhelyet, hanem napi rendszerességgel közelről is, lévén, hogy a Pollach utcai, valamikor  sporttelepen  ejtem meg elnyújtott  napi rekreációs  sétáimat kiskutyám társaságában.  Elszörnyűlködök magamban minden egyes alkalommal a legutóbbi, még friss tragikus történeten, miközben a fiú szüleinek kívánok így teljesen ismeretlenül és látatlanban lelki erőt a feldolgozhatatlannak tetsző tragédia elviseléséhez.

A csendes emlékezést és a mindig legalább egy órás sétámat gyakran töri meg messze elhallatszó fékcsikorgás, figyelmeztető, olykor fegyelmezés-jellegű dudaszó. Nem csoda, őrült nagy forgalmat produkál ez az út , amelynek legkritikusabb pontja ez az északi kereszteződés:  a két alárendelt útról, a város felőli Nyár utcából és a túloldali ipar-, illetve sporttelepről (időközben egy autómodellező pálya és egy íjászpálya is épült, illetve még épül ) szinte folyamatos a forgalom, kifelé-befelé egyaránt – legfőképpen csúcsidőben. Megeshet, hogy akár egy negyedórát is igénybe vehet az átkelés, a visszatérés a városi utakra a főúton szűnni nem akaró forgalom miatt, s ilyenkor a türelmetlenség olykor bizony kockázatos manőverekre készteti  a közlekedőket.

Így van ez már sajnos elég régóta. Az itt megtörtént, többnyire súlyos sérülésekkel járó balesetek már évekkel ezelőtt önmagukért beszéltek:  itt valamit a lehető legrövidebb időben belül tenni kellene. A  forgalomlassító körforgalom kialakítása tűnik a megoldásnak, mint az több, a szekszárdihoz hasonló neuralgikus útszakaszon a megyében időközben megtörtént a fentihez hasonló tragikus balesetek  után.

A térség országgyűlési képviselője, Horváth István tavalyi  újraválasztása után adott első sajtónyilatkozatában a három legfontosabb feladata egyikeként említette a tehermentesítő út forgalmi viszonyainak konszolidálását. Tisztában vagyunk vele, hogy egy ilyen projekt nem egyik napról a másikra valósul meg, de a szándék már megvan a változtatásra, és reméljük, hamarosan a lehetőség is adott lesz rá.   

Egy Szekszárd-Újvárosi lakos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában