Kertészkedés

2023.06.13. 11:54

Itt a másodvetések ideje a kiskertünkben

Lassan érnek be a kiskerti munkánk eredményei. Például már fel lehet szedni a helyéről a cukorborsót, a salátát, a retket már hetekkel ezelőtt, de a cékla is beérett. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a szabadon maradt helyekre mit vessünk.

Mauthner Ilona

Illusztráció: MW

A kertben a helytakarékosság jegyében, ha valamilyen zöldséget betakarítunk, érdemes ugyanazon a helyen utána másikat termeszteni. Ha ezt nem tennénk, akkor is gyommentesen kell tartani azt a részt, de ha valamit ismét termesztünk ott, annak több értelme van. A paprika, paradicsom, uborka egészen a fagyokig teremnek, tehát esetükben nem fog hely fölszabadulni. De a tavaszi retek vetés helyére kerülhet saláta, rövid tenyészidejű karalábé, különféle levélzöldségek, majd akár zöldhagyma, ősszel újra retek.

E növények kiválasztásánál fontos figyelembe venni a faj, azon belül is a fajta igényeit, mert például egyes retekfélék melegben felmagzanak, de salátából sem minden fajta viseli jól a meleget. Szerencsére bőséges a fajtaválaszték, így csak megfelelő vetési sorrendet kell terveznünk annak érdekében hogy e rövid tenyészidejű másod-, és harmadnövények a számukra megfelelő időjárási viszonyok között kerüljenek a termesztésbe. Amelyik bírja a meleget az nyáron, amelyik nem, az csak ősszel.

Gyakran cserélődnek össze a vetés, ültetés és telepítés fogalmai, pedig jól meghatározható melyik, mit jelent. A magot vetjük. Ültethetünk palántát, fát, hagymát, gumót, tehát bármit, ami nem mag. A telepítést pedig arra értjük, amikor több éves növényi kultúrát és általában nagyobb területen létesítünk. Tehát egy gyümölcsöskert létrehozásakor ültetjük, vagy telepítjük a fákat. De a magokat soha nem ültetjük. 

Általánosságban elmondható, hogy egy növénynek minél kisebb a magja, annál problémásabban kel ki. Egyrészt, mert kisebb magban kisebb a csíra és a sziklevél, amiben így kevesebb tartalék tápanyag van. Erre addig van szüksége a magoncnak, ameddig nem képes saját gyökerével vizet fölvenni és saját leveleivel elkezdeni fotoszintetizálni. A kisebb mag könnyebben kiszárad, ha nem sikerül a megduzzadástól a kicsírázásig nedvesen tartanunk.

A kisebb magok sokkal igényesebbek a megfelelő magágyelőkészítésre, azaz ezek rögös talajban lehet, hogy ki sem kelnek. Szintén több probléma adódhat a kisebb méretű magok vetési mélységével, hiszen, ha túl mélyre kerülnek „belefulladhatnak” a talajba.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában