Gyógyíthatatlan beteg

2023.08.25. 17:30

Anett egyre jobban van, ősztől gimnazista lesz

Két és fél hónappal a műtétje után egyre jobban van Etessy Anett. Ő az a paksi 15 éves lány, akinek olyan gyógyíthatatlan betegsége van, amit itthon nem tudnak kezelni. A kislányt az Anett Angyalai Alapítvány segítette eddig is a gyógyulásban, ennek eredménye maga a műtét is, amit Barcelonában, Spanyolországban végeztek el.

Mauthner Ilona
Nazarov professzor és Anett (Beküldött kép)

Szeptembertől az egyik paksi gimnázium diákja lesz Etessy Anett, akit a nyár elején műtött meg dr. Igor Nazarov orosz származású gyermekgyógyász, sebész. Anett azóta intenzív terápiára jár be rendszeresen Szekszárdra, és sokat javult az állapota.

Mészáros Réka, az Anett Angyalai Alapítvány elindítója, egyik vezetője elmondta, a kislány gyógyíthatatlan betegségben szenved, amelynek neve hivatalosan: CMT2C. Ez egy idegrendszeri probléma, ennek része az izmok fogyása, merevsége.

– Anettről 7 éves korában derült ki, hogy valami nincs rendben vele. Egyensúlyzavara volt, sokszor elesett, öt évig vizsgálták, lúdtappal kezelték, még meg is műtötték, de nem találták az okot, mondta Mészáros Réka. Végül a betegségét 12 éves korában diagnosztizálták. Ez gyógyíthatatlan, de terápiákkal karbantartható. Anett egyébként igyekszik olyan lenni, mint a többi hasonló korú kislány.

A műtét során az izmokat megvágták, hogy a merevséget oldják. Tizenhat bemetszést végeztek Anetten, a műtét másfél óráig tartott. A csonthártyáról fejtették le az izmokat. Anett tisztában van a betegségével, még tud bottal járni, de fél attól, hogy idővel kerekesszékbe kényszerül, ezért is vállalta a műtétet.

Mészáros Réka elmondta, az összegyűlt adományoknak köszönhető, hogy fizetni tudják a drága intenzív terápiákat. Budapestre is kellett volna járni emiatt, de arra már nem jutott a pénzből, hiszen maga az utazás is sokba kerül, egy-egy terápiás foglalkozás pedig 36 ezer forintba került volna. Szekszárdon egy gépet is bérelnek, mely megmozgatja a kislány lábát, ennek a havi díja 120 ezer forint.

A család helyzetét nem könnyíti meg, hogy korábban a paksi atomerőmű, ahol az édesapa dolgozott, rendelkezésre bocsátott nekik egy autót, melyen hozták-vitték Anettet a kezelésekre, de az édesapa nyugdíjba ment, így ez a kedvezmény megszűnt.

Sajnos fogytán a pénze az alapítványnak, így szeptemberben újabb gyűjtésbe kezdenek. A CS.Í.T. zenekar énekese, Papp Attila szeptember 9-én, a szekszárdi Vadász sörözőben lép fel. Itt kihelyeznek egy dobozt, melybe Anett javára lehet adakozni, szeptember közepén pedig a kamionosok – akik eddig is segítették a kislányt – újabb licit-hetet rendeznek. A terápiákat ugyanis nem lenne jó abbahagyni.

Dr. Igor Nazarov decemberben érkezik Magyarországra, akkor találkozik majd Anettel, és a vizsgálat után dől el, hogy szükség van-e újabb műtétre.

Nazarov professzor módszere egyre népszerűbb

Dr. Igor Nazarov orosz származású gyermekgyógyász, sebész. Jelenleg Barcelonában, Spanyolországban él és dolgozik. Módszere az úgynevezett „szelektív és zárt miotenofasciotomia” , egy kevéssé invazív sebészeti beavatkozás, melyet a Cerebral Paralisis (CP), illetve más hasonló megbetegedések (például agyi traumák) következményeinek kezelésére alkalmaz. A módszer hatásos a feszes izomzat, izomtónus zavarok esetén, 27 éves tapasztalattal a háta mögött segít gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában