Mit és meddig?

2023.08.19. 13:00

Így célszerű napra menni a nyári melegben

Napvédelem nélkül életveszélyes süttetni magunkat. De korántsem ilyen egyértelmű, hogy milyen szert használjunk és meddig?

Teol.hu

Főként kisgyermekeknél lényeges, hogy a vásárolt fényvédő krém vízálló legyen, hogy pancsolás közben ne mosódjon le (képünk illusztráció)

Forrás: Freepik

A legmagasabb faktorszámú krémekre a világos bőrű, hajú és szemű, valamint szeplős embereknek van szükségük. Ők rögtön leégnek, számukra az 50 faktoros naptej a leghasznosabb. S vannak alapból halványbarna bőrűek, barna hajjal és szemmel, akik könnyen barnulnak. Nekik csak a nyaralás kezdetén kell védelem, míg a sötét hajúak és kreol bőrűeknek komolyabb védelem nélkül is kevés esélyük van a leégésre.

Hogy mit mutat a faktorszám? A legmagasabb értékű naptej jelenleg az 50-es. Vagyis, ha naptej nélkül 10 percig tartózkodhatnánk a napon, akkor egy 50-es faktorú krémmel ezt 500 percre növelhetjük. Lényeges az is, hogy a naptej fotostabil legyen, ami lassabban bomlik le.

A fényvédők két csoportot alkotnak. A fizikai fényvédők a bőrön megtapadva visszaverik a sugarakat, tehát nem szívódnak be, s olajos érzetűek a testünkön. A kémiai fényvédők felszívódnak, és úgy nyelik el a sugarakat, viszont gyakrabban okoznak allergiás reakciót.

A cikk a likebalatonon folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában