Teol.hu videó

2023.08.28. 07:00

Népszerűsítő videó készült az év fája verseny szekszárdi jelöltjéről

Mégpedig azért, hogy az Ökotárs Alapítvány Év Fája versenyére benevezett berkenye a lehető legtöbb szavazattal végezzen az élen.

Teol.hu

Szavazzon a szekszárdi remete berkenyére!

Fotó: Mártonfai Dénes

Mint arról már hírt adtunk, imázsfilm készült a szekszárdi Remete Berkenyéről. A film nemcsak bemutatja a nézőknek a 250-300 évesre becsült fát, hanem érzékelteti azt a talajba kapaszkodásból nyert őserőt, kitartást, ami lehetővé tette a korokon átívelő megmaradást.

Ugyanakkor megcsodálhatjuk azt a szépséget, poézist is, ami ugyancsak sajátja ennek a magányosan álló berkenyének. Ez nem is csoda, hiszen dr. Sonnevend Imre erdőmérnök, a legnagyobb hazai berkenyekutató állapította meg: ez a fa a berkenyék legnemesebbje, lévén igazi kuriózumnak számító házi berkenye. A berkenye valaha nagyon gyakori növény volt ez Magyarországon, ma nagyon ritka.  A szekszárdi fa nyilván azért úszta meg az ipari felhasználást – merthogy a lekeményebb fa –, mert zarándokhelyen áll.

A vármegye székhelye javára sokat munkálkodó családok, személyek, a Szekszárdi Fősővárosi Kör tagjainak, valamint mások mellett az Atomerőmű KSC Szekszárd és a Mesz Dance fiataljainak, a Bartina néptáncosainak közreműködésével, neves termelők jóféle borainak kínálásával, koccintással egybekötött, vidám hangulatot árasztó film elkészült, itt tekinthető meg:

Az Év fája vetélkedőben nem számít a fák kora és mérete, előny azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja a történet, mely megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára.

Az Ökotárs célja ugyanis a versennyel, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a természetvédelem fontosságára. Ezért azok a jelöltek, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, elnyerhetik a „Hős Fa” címet is. Ezzel a díjjal szeretnének a verseny szervezői hozzájárulni a fák életéért vívott küzdelemhez, illetve elismerni a megmentésük érdekében végzett munkát.

Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazás révén, amely idén július 1-én indul és október 1-én éjfélkor zárul. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. Szavazni a www.evfaja.hu oldalon lehet , a végeredményt október első felében tartandó díjátadón teszi közzé az Ökotárs Alapítvány.

A mi fánk tehát ott van a döntősök között, és aki még nem tette eddig, az szavazzon: Hajrá, Remete Berkenye!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában