Hajdan

2023.09.30. 13:26

A töltött fegyverét tisztogatta, amikor az véletlenül elsült

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

120 ÉVE megtámadták a rendőröket Szekszárdon – írta meg a Tolnamegyei Közlöny 1903. október elsejei száma.  „Ismét a szekszárdi polgár legényekről szól a nóta, a kik már hírhedté válnak gyakori szurkálásaikról Múlt vasárnap is éjjel kinyitott bicskákkal kergették egymást a legények a Széchenyi-utczában, midőn az éktelen lármára odasiettek Stier János és Endrődi Józsel szekszárdi rendőrök, a kik csendre és békességre intették a féktelen legényeket. Ezek azonban a helyett, hogy hallgattak volna a rendőrök figyelmeztetésére, késekkel nekik támadtak. A veszélyes támadásokat azonban fegyverókkel a rendőrök elhárították maguktól. A késelő legényeket feljelentették a szegzárdi kir. ügyészségnek.” 

120 ÉVE egy elsült fegyver okozta tragédiáról jelent meg hír a Tolnamegyei Közlöny 1903. október elsejei számában. „Felső-Nyékről értesítik lapunkat, hogy ott vigyázatlanságból halálos lövés történt. Ugyanis Páred József gazdálkodó az udvaron tisztogatta töltött fegyverét, mely véletlenül elsült és a lövés nyomán éles sikoly hallátszott. A golyó az udvaron szorgoskodó Parragh József gazdálkodó szivét fúrta át, ki nyomban meghalt.”

120 ÉVE csendőrök beavatkozásával megszüntetett cseléd sztrájkról adott hírt a Tolnamegyei Közlöny 1903. október elsejei száma. „Szakcsról Írják lapunknak, hogy Szakcsimajorban Wurm Ödön bérlő összes cselédje szeptember 26-án megtagadták az engedelmességet, mivel a bérlő nem adta meg nekik a kívánt legelőt marháik számára. A pusztán még aznap megjelent Reich Oszkár szolgabiró Gábriel járásőrmesterrel és négy csendőrrel; a két főizgatót karhatalommal eltávolította s többek ellen megindították az eljárást, mire a rend csakhamar helyreállt.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában