Hajdan

2023.09.30. 16:00

Már száz éve is tudták, hogy le kell menni vidékre

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: MW

100 ÉVE Rakovszky Iván belügyminiszter Simontornyára látogatott – tudósított az eseményről a Tolnamegyei Ujság 1923. október 6-i száma. A tárca vezetője dr. Pesthy Pái választókerületi képviselő beszámolóját hallgatta meg a településen. „Nézetem szerint azok az emberek, akik az ország ügyét hivatottak intézni, csak akkor tudják jól teljesíteni kötelességüket, ha időnkint otthagyják a városi politikai élet levegőjét, kimennek a vidékre, hogy szemtől-szembe nézzenek a becsületes magyar néppel, megállapítsák milyen hiányok, bajok és panaszok vannak és azután visszatérve a munka mellé, igyekezzenek a bajokon segíteni” – jelentette ki beszédében a miniszter.

100 ÉVE az akkori idők nagy befolyású református püspöke tett körutat a vármegyében – írta meg a Tolnamegyei Ujság 1923. október 6-i száma. „Dr. Ravasz László református püspök egyházlátogató kőrútjában Felsőnyékről jövet meglátogatta Tolnanémedit és Miszlát, onnan pedig a dunamelléki egyházkerület többi községeibe ment. Pinczehely határában Reich Oszkár főszolgabíró üdvözölte a főpásztort és végigkísérte járása minden egyházközségében. A kiváló egyháznagyot körútjában mindenütt a legszebb külsőségek közepette fogadták.” 

100 ÉVE is halált okozott a mustgáz, egy ilyen tragikus esetről adott hírt a Tolnamegyei Ujság 1923. október 6-i száma. „Wideman Ferenc  németkéri lakos a falutól fél órányira fekvő pincéjébe ment borért, ahol ujbor forrt. A mustból fejlődő szénsav elkábitotta. Mire hozzátartozói észrevették, halott volt.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában