Utazás

2023.10.04. 11:30

Az idén Rejtő Jenő nyomában járt, jövőre Jézus útját követi

Marokkóban, többek között Marrákesben is járt (még a földrengés előtt) dr. Balogh Béla. A felsőnyéki expolgármester igazi világutazó. Tavaly Alaszkát nézte meg közelebbről, tavalyelőtt Szibériát, egészen Vlagyivosztokig vonatozva. Szép teljesítmény, amit akár meghökkentőnek is nevezhetünk, ha hozzátesszük, hogy Balogh úr nyolcvanéves.

Wessely Gábor

Dr. Balogh Béla a marokkói „kék város” egyik tetőteraszán (Beküldött fotó)

– Egész életében úton volt, sokat dolgozott külföldön. Mi készteti ezekre az újabb s újabb utazásokra, még most, nyolcvan­évesen is? 
– Az életkorommal nem foglalkozom – mondja dr. Balogh Béla –, viszont érdekel a világ, érdekelnek az emberek. Iszom az új információkat, rácsodálkozom a sok szépségre, érdekességre, mint egy gyerek. Az utazás nálam ismeretszerzés. Tévézni nem szoktam, viszont rengeteget olvasok, és abból merítek ötleteket az úti célok kiválasztásához. Most például a kereszténység eredetével foglalkozom, mert jövőre Galileába készülök. Jártam az inkák földjén, ahhoz May Károlytól kaptam kedvet, Alaszkához Széchenyi Zsigmondtól, Marokkóhoz pedig Rejtő Jenőtől. Pár hónapja voltam ott (még a földrengés előtt), többek között Marrákesben is megfordultam, és igazat adtam azoknak, akik Marokkót úgy emlegetik, mint Afrika Svájcát. Egy rendezett, biztonságos, vendégszerető ország. 

– Úgy tudom, általában egyedül utazik. Nem veszélyes ez? 
– Nem, mert több nyelven beszélek, és jó a kapcsolatteremtő képességem. Amikor Szibériába indultam, féltettek a családtagjaim, mondván, hogy ott nem drága az ember­élet, de nem voltam veszélyben egy percig sem. Kijevben szereztem diplomát annak idején, szót értettem mindenkivel. Évtizedeken át mikroelektronikával foglalkoztam, s akkoriban a legtöbb utazásom szakmai kiküldetés volt. Bécsben például biztos, hogy voltam vagy ötszázszor. 

– Felsőnyéken él? 
– Csak a szülői házat tartom fenn Felsőnyéken; életvitelszerűen Budapesten lakom. Persze amikor egy cikluson át, 2010-től polgármestere voltam a falunak, általában ott tartózkodtam. 

A híres Taurirt-kasba Urzazate-ben (Beküldött fotó)

– Az utazásait részletekbe menően tervezi meg? 
– Igen, mindent gondosan előkészítek. Mit akarok látni, milyen járattal érhető el a célállomás, mennyi idő alatt, hol lehet étkezni, hol lesz a szállás? Marokkóban úgy döntöttem, hogy teszek egy 3700 kilométeres körutat, de nem úgy hogy a vezetéssel legyek elfoglalva, hanem úgy, hogy kocsit és sofőrt is bérelek. Egy amerikai turistával együtt néztük meg az országot (plusz a helyi sofőr), mert úgy feleződtek a költségek. Két hetet töltöttünk ott. 

– Melyek voltak a legmaradandóbb élmények? 
– Minden város roppant egyedi, hangulatos és érdekes. A „kék város” például teljesen kék. Kékek az épületek, kék a főtér, kék a szálloda hallja, terasza. Berberek lakják, ami nem arab népcsoport. Eltérő a beszédjük, az írásuk, a kultúrájuk. A másik nagy élmény a crossautózás volt a Szaharában, 45 fokban. A levegő 45 fok meleg, az emelkedő 45 fokos, és gyerünk! Ezek nem lankás kis dűnék, hanem homokhegyek. Úgyhogy nem voltam messze a pelenkacserétől, miután egyik oldalon feldöngettünk, másikon, ugyanolyan meredeken le. Átéltünk egy homokvihart (számum) is, amikor egyik este a sátrunkhoz igyekeztünk. Kipróbáltam a tevegelést is. Nem szerettem meg. Azzal kezdődik a mutatvány, hogy túl kell élni azt, hogy feláll a teve. Kengyel nincs, úgyhogy rettenetesen kell egyensúlyozni, amikor felnyomja először a hátsó lábait, és az ember orra akar esni, aztán az elsőket, és a hanyatt esés fenyegeti a rajta ülőt. 

Amikor a teve feláll (Beküldött fotó)

– Milyen nyelven lehet a berberekkel kommunikálni? Angolul? 
– Általában igen, de a metakommunikáció is működik világszerte. Peruban például elmagyaráztam valakinek mutogatással, hogy ebből a tablettából, reggelente vegyen be fél szemet. Persze vigyázni kell, mert vannak olyan jelek, amelyek egyes országokban mást jelentenek, mint nálunk. A tenyérrel kifelé mutatott V betű ahogy itthon, úgy Angliában is a victory (győzelem), de ha tenyérrel magam felé mutatom, az náluk a lószerszámmal azonos. 

– Tehát ezért is érdemes felkészülni a célországból. Galileába hogyan indul, milyen ismeretekkel? 
– Jézus útját fogom követni, Názárettől Jeruzsálemig. Azt a levegőt szívom amit ő, fürdök majd a Jordánban, csak a veszélyesnek tűnő palesztin területekre nem megyek át. Illetve nem megyünk át, mert most megtetszett ez a program a fiamnak, a lányomnak és az egyik unokámnak is, úgyhogy ez alkalommal, jövő tavasszal, négyen indulunk útnak. 

Casablancaban a Hassan-mecsetnél (Beküldött fotó)

Szakterülete a mikroelektronika

Dr. Balogh Béla 1943-ban született Újpesten. Felsőnyéken nőtt fel, 6–14 éves koráig lakott ott, aztán tanulmányait folytatva elkerült: középiskolai érettségit Budapesten, egyetemi diplomát Kijevben szerzett mikro­elektronika szakon, 1967-ben. (Magyarországon villamosmérnökként honosították.) A műegyetemen doktorált, szintén mikroelektronikából, a félvezetőkkel kapcsolatos kutatásait publikálva. Szakmai pályafutását a Tungsramnál kezdte, ahol 1967–1984-ig dolgozott. Utána a Mikroelektronikai Vállalat vezérigazgatója lett, 1990-ig. Négy évet Bécsben töltött, mint szaktanácsadó, majd az Intermos Rt. elnök-vezérigazgatójaként folytatta pályáját 1996-ig. Egy ideig vezetőképzéssel foglalkozott, saját céget alapítva, aztán a Vishay Hungary Kft. vezérigazgatójaként tevékenykedett. Onnan ment nyugdíjba 2003-ban. Közszereplőként is ismert, 2010-től 2014-ig Felsőnyék polgármestere volt. Sokat utazik, egyebek mellett kistelepülések európai találkozóit szervezi. Két házasságból született három gyereket nevelt fel, s már van öt unokája, három déd­unokája. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában