Hajdan

2023.10.22. 14:00

Megerőszakolta fogyatékos lányát, majd felakasztotta és a Dunába dobta

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

130 ÉVE egy brutális férfi viselt dolgait részletezte a Tolnamegyei Közlöny 1893. október 22-i száma. „Pataki Gózon Gábor dunavecsei születésű, jelenleg gerjeni lakos nagyobb fokú elvetemedettség árán szerzett magának hirnevett. Előbb nőül vett egy tisztességes hajadont, kit azonban nemsokára faképnél hagyott s a hatóságot oly ügyesen tudta kijátszani, hogy még ennek életében oltárhoz vezetett egy másik nőt is, tehát bigámiát követett el. E paradicsomi élet azonban csak pünkösdi királyság volt, mert a hatóság nyomára jött a turpisságnak s a háremes atyafi négy esztendei börtönt kapott. Mig a négy fal közt ábrándozott, addig első neje meghalt, a második házasságot pedig a törvény semmisnek nyilvánította. Midőn nemrégiben kiszabadult, újra ismeretséget kötött egy minden áron megférjesedni óhajtó nővel, de hogy a dolog költségbe ne kerüljön, az örök hűséget csak úgy balkézre esküdte neki. Az atyafi javulást színlelt s a polgárok bizalma oly polczra emelte, hogy Gerjenben kukoriczacsősznek választották, mely állásból azonban az enyém-tied fogalmának homályos ismerete következtében kipottyant. Volt neki még első nejétől egy hülye 17 éves leánya, a kit ez a vadállat megbecstelenített. A büntetéstől való félelmében a szerencsétlen leányt aztán e hó 14-én felakasztotta s a közeli Dunához hurczolta, hogy a holttestet oda bedobja. De mindez fényes nappal történvén, a parton dolgozó munkások üldözőbe vették. A kukoriczás földeken azonban eltűnt. Az elöljáróság kérésére a faddi csendőrség és a tolnai rendőrbiztos is mozgósíttattak s üldözőbe vették, de a várszegi erdőben nyomát vesztették. Elfogatásáról még eddig nem érkezett hír.” 

130 ÉVE a korabeli erkölcsökről adott érzékletes és tragikus képet a Tolnamegyei Közlöny 1893. október 22-i száma. „Bohli János nagyvejkei lakos feleségét, ki bűnös életet élt, gyakran megpuhította, hogy jobb útra térítse. Ez azonban nem sikerült neki, mert felesége továbbra is a bűnös úton maradt s a napokban a nagyvejkei bába gyermeksikkasztásért (magzatelhajtás miatt - a szerk.) feljelentette s midőn ezt a férj megtudta, őt jól elverte s a háztól elkergette. A bűnös asszony e miatti elkeseredésében Nagy-Mányokra, szülő falujába ment, hol folyó hó 18-án felakasztotta magát.”

130 ÉVE a helyi méhészek vélelmezett renyhesége került a Tolnamegyei Közlöny 1893. október 22-i számának célkeresztjébe. „A Szegzárd-vidéki méhész-egyesület folyó hó 14-ére hirdetett választmányi ülése részvétlenség miatt nem volt megtartható. Csodáljuk, hogy a nevezett egyesület iránt, mely jelenleg 70 tagot számlál és anyagilag is jól áll, oly csekély érdeklődést tanúsítanak a tagok, hogy ezért nem lehet az üléseket megtartani.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában